ÇOCUKLARDA BAHAR NEZLESİ (ALERJİK RİNİT)
Yazar Hatice Bulut • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 9 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Güneşin yüzünü gösterip, dışarıda mis gibi çiçek ve bahar tazeliğini içimize çektiğimiz bu günlerde, alerjik yatkınlığı olan bazı çocuklarımız ve erişkinler için bahar alerjileri ciddi sıkıntılar yaratabilir.
Toplum içinde bahar nezlesi olarak adlandırılan “alerjik rinit”, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, burun ve damakta kaşıntı ile kendini belli eder. Ayrıca geniz akıntısı, koku almada güçlük, halsizlik ve öksürük gelişebilir. Uzun dönem süren şikayetler sonucu devamlı ağızdan nefes alıp vermek, hastalarda damak ve diş bozukluklarına yol açar. Bazı kişilerde bu bulguların yanında gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık olabilir ki bu durum ise, “alerjik konjuktivit” olarak isimlendirilir.
Başlangıç dönemi çocukluk ve ergenlik yaşlarında daha sıktır. Fakat erişkin dönemde de alerjik rinit ilk belirtilerini gösterebilir. Çocuklukta başlangıcı olan alerjik rinitli kişilerin üçte birinde, daha sonraki dönemlerde astım gözlenebilmektedir.
Alerjik rinit, mevsimsel olabilir veya yıl boyu devam edebilir. Sadece mevsimsel olan alerjik rinit daha çok ot, çimen, ağaç polenlerine bağlı iken, yıl boyu süren alerjik rinit ev tozu akarları, hamam böceği, küf ve evcil hayvanlara bağlı gelişmektedir.
Alerjik rinit hastanın yaşam kalitesini ne kadar etkiler?
Değerlendirimde, alerjik rinit belirtilerinin haftada kaç kez tekrarladığı, mevsimsel veya yıl boyu olsun toplam ne kadar zaman devam ettiği, hastanın uyku düzeni, okul yaşamı, günlük eğlence-spor aktivitelerini etkileyip etkilemediği önemlidir.
Alerjik rinit tanısı nasıl konulur?
Tanıda en önemli adım hastanın bu yönde verdiği hastalık öyküsüdür. Hangi mevsimde ortaya çıktığı ve şikayetleri nelerin tetiklediğini sorgulamak önemlidir. Fizik muayene bulgularına kan ve deriden yapılan alerji testleri yardımcı olur. Alerjik rinit pek çok hastalıkla ortak bulgular içerebileceği için, ayırıcı tanıda uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Alerjik rinit için korunma nasıl olmalıdır?
Bütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi, korunma önlemlerini almak en önemli adımdır. Böylece hem hastalığın ağırlığı hem de ilaç kullanım oranları azalır.
Polenlerden korunmak için, polenlerin en sık ortaya çıktığı dönemlerde evde pencereler açılmamalıdır. Mümkünse evlerde klima tercih edilmemelidir. Polenlerin dış ortamda en çok gözlendiği saatler olan 06:00-10:00 arasında, rüzgarlı ve sıcak günlerde, dışarda yapılacak aktivitelerden kaçınmakta fayda vardır. Fakat eğer dışarda bulunma mecburiyetimiz varsa, bu sırada göz bölgesi etrafını kapatan güneş gözlüğü ve ağız-burun bölgesi için maske takmalı eve dönüldüğünde giysiler çıkartılıp yıkanmalıdır. Ayrıca saçlara yapışan polenler için banyo yapılmalıdır. Arabalar için polen filtresi taktırmak yarar sağlayacaktır.
Ev tozu akarları etkense daha farklı önlemler alınmalıdır. Alerji yatkınlığı olan çocukların odaları olabildiğinde sade olmalı, tüylü oyuncaklar ve halılar kaldırılmalıdır. Yatak çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkanmalı mümkünse ev tozu akarlarına karşı özel üretilmiş yorgan ve yastıklar kullanılmalıdır. Ev içinde yerlerin sık aralıklarla süpürge ile süpürülmesi, duru su ile nemlendirilmiş bez ile silinmesi ev tozu akarlarını azaltmada faydalıdır.
Bu güzel bahar günlerinde, çiçekler kadar rengarenk çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu kalması dileğiyle…