Çocuklarda Baş Ağrısı
Yazar Orhan Sevinç Cura • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 12 Haziran 2018 • Yorumlar:
Başağrısı çocuklarda 5 yaşından sonra daha sık görülen bir semptomdur.Çünkü çocuğun ağrıyı tariflemesi ve yansıtması bu yaşlardan önce nadirdir. Başağrısı bazen çok önemli bir hastalığın ipucu olabilir. Kusma,ateş ile beraber olduğunda ,menenjit,hipertansiyon,kafa içi basıncı artıran tümörler düşünülür.
Ama genellikle sinüzit,üst solunum yolu enfeksiyonu,nadiren migren ve gerilime bağlı başağrısına rastlamaktayız.
Başağrısının şiddeti,lokalizasyonu,sıklığı eşlik eden semptomlar, tetkik ve tedavimizi şekillendirir.
Baş ağrısının nedenini ortaya koymak için hastaya doğru soruları sormak önemlidir. Ancak çocuklarda özellikle küçük olanlarında, baş ağrısının özelliğine,süresine, sıklığına, lokalizasyonuna yönelik sorulara yeterli yanıtlar alınamayacaktır. Bu durumda önemli olan; baş ağrısı daha önce yaşanmamış karakterde, ani başlangıçlı, şiddetli, bilinç değişikliğine neden olan , ateş yüksekliği, kusmanın eşlik ettiği bir baş ağrısı ise acil olarak ileri tetkiklere yönelmek gerekir. Baş ağrısı kronik ve çocuğu günlük aktivitelerinden alıkoymayan karakterde ise gerilim tipi baş ağrısı, ataklar halinde gelip çocuğun normal aktivitesini engelliyor ise migren baş ağrısı açısından daha detaylı sorgulanmalıdır.
Çocuklarda Migren
Migrenin sıklığı 7 yaşın altındaki çocuklarda %2.5, 7 yaş ile puberte arasında %5 ve puberte sonrası erkeklerde %5, kızlarda %10’dur. Puberte ile birlikte kızlarda migren görülme oranının yükselmesi, menstrüel siklusun migren ataklarını tetiklemesine bağlanmaktadır. Migreni tetikleyen diğer faktörler ise fiziksel stres, açlık, gürültü, aşırı sıcak-soğuk hava, lodos, bazı yemekler ve kokular sayılabilir. Çocuklarda migren ataklarından sorumlu yiyecekler arasında kakao, muz, yumurta ve fındık , düzensiz uyku,bilgisayar oynama, gösterilmektedir. Psikojenik faktörler arasında ise aile içi problemler, anne-baba ayrılığı, okuldaki arkadaş çevresi, stres, korku, anksiyete, yorgunluk ve uyku bozuklukları yer almaktadır.
Migrende Akut Atak Tedavisi
Çocukluk dönemi migreninin tedavisinde ilk aşama tetikleyici faktörlerin belirlenmesi, bu etkenlerden kaçınılması ve migreneneden olan yaşam tarzında değişikliklere gidilmesidir.Akut migren atağı esnasında ebeveynler çocuğu dış uyaranlara karşı korumalı, gevşemeyi ve sakinleşmeyi sağlayacak bir çevre oluşturmalıdır. Atak sırasında çocuğun uyumasını sağlamak oldukça etkili olmaktadır. Akut atak sırasında verilecek analjezikler mutlaka doktorun migren teşhisi esnasında önerdiği analjezikler olmalıdır. Analjezikler mümkün oldukça erken verilmelidir
Profilaktik Tedavi
Çocukluk dönemi migreninin profilaktik (koruyucu) tedavisinde tetikleyici faktörlerin tanınması ve migren ile beraber bulunanetkenlerin ve bozuklukların (ör. stres, sorunlu aile yapıları ve psikiyatrik hastalıkların) belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca uygun davranış biçimlerinin ve kurallarının anlatılması, öncelikle yeterli uyumanın, düzenli beslenme ve sıvı alımının gereği hastaya ve ailesine anlatılmalıdır. Bu önlemler alındıktan sonra ilaçla yapılacak bir migren profilaksisi sadece çocukların küçük bir bölümünde gerekli olmaktadır. Profilaktik tedavi, ataklar ayda ikiden fazla ve çocuğun günlük aktivitesini ortadan kaldıracak şekildeyse, atakların sayısı ikiden az olduğu halde çok şiddetli oluyorsa ve nörolojik bulgular 48 saatten daha uzun süre devam ediyorsa düzenlenir.
Çocuklarda Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Genellikle iki taraflı ve yaygın, künt ya da basınç hissi şeklindedir. Ağrı sabah uyandıktan sonra başlar ve gün içinde devameder. Ağrısız dönemlerin süresi kısadır. Bulantı, kusma ve nörolojik bulgu ağrıya eşlik etmez. Bu çocuklarda depresyon ve anksiyete gözlenir. Bunlara yol açan nedenler içinde ebeveynlerin ayrı yaşaması, istenmeyen okul, fizik ya da cinsel taciz sözkonusu olabilir. Bunlara yönelik önlemler alınmazsa, baş ağrısının ağrı kesiciler ile ortadan kaldırılması mümkün olmaz. Gerilim tipi baş ağrısında mümkün olduğunca analjezik verilmez, çocuk psikiyatri uzmanından yardım alarak gevşeme egzersizleri ve stresle başa çıkma yöntemleri uygulanır.
Sürekli kötü pozisyonda ders çalışmak, görme bozukluğu, geniz eti, burun tıkanıklığı da başağrısına sebep olabilir.