Çocuklarda Boy Uzaması
Yazar Banu İnce • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 30 Haziran 2017 • Yorumlar:
Sağlıklı bir çocukta büyüme temposu genetik yapıya bağımlıdır,yani çocuğunuz hem anneden hem babadan aldığı genetik bir yapı ile doğar ve bu genetik kodlar büyüme hızını belirler.
Spor, beslenme, bulunduğu çevre, iklim gibi çevresel koşullarında büyümeye etkisi vardır.
Ancak büyümenin temelinde genetik yapısı vardır.
- Miadında yani gününde doğmuş bir yenidoğanın ortalama boyu 50 cm kadardır.
- Doğumdan sonra ilk üç ay ve ikinci üç ayda 8’er cm,
- Üçüncü ve dördüncü üç aylarda 4 er cm uzar.
- 1 yaşında çocuğun boy uzunluğu doğum ağırlığının 0.5 katı yani 50 cm doğmuş ise 75 cm olması gerekir.
- 1-2 yaş arasında boy uzunluğu yılda 10-12 cm olması beklenir.
- 2-4 yaş arasında büyüme hızı dahada yavaşlar ve yılda yaklaşık 7 cm uzar.
- 4.yaşında bir çocuk doğum boyunun iki katı olması gerekir.Yani 50 cm doğdu ise 100 cm olması beklenir.
- 4 yaş ile ergenliğin başladığı 10 -12 yaşına kadar yılda 5-6 cm uzaması beklenir. 13 yaşında bir çocuğun boyu doğum boyunun 3 katı olması gerekir. Yani 50 cm doğdu ise 150 cm olması beklenir.
13 yaşından 18 yaşa kadar büyüme hızı ile hedef boyunu yakalaması gerekir. Hedef boy anne ve baba boyu ile biz hekimler tarafından hesaplanarak bulunur, bu yüzden her çocuğun farklıdır. Boy ölçümü standart boy ölçümü araçları ile yapılır. İlk iki yaşta yatarak, iki yaşından sonra ayakta ölçülür. Ölçülen değerler Türkiye için özel hazırlanmış büyüme eğrilerine göre (percentil çizelgesi) bakılarak değerlendirilir. Büyümenin doğum boyunun bulunduğu Percentil’de (eğride) devam etmesi istenir.
Eğer ki bulunduğu percentil’den daha alt bir percentil’de veya daha yüksek bir percentil’de büyüyorsa yakın takip edilir gerekirse ileri tetkik edilir,bir hastalık saptanırsa tedavisi başlanır. Boy ölçümleri için en ideal zamanlar doğumdan bir yaşına kadar 3 ayda bir, 1.yaşından 4 yaşına kadar altı ayda bir , 4 yaşından sonra her yıl ölçülmesidir.Biz Pediatrist’ler büyümeyi sadece boy ile değil,rutin kontrollerinde fizik muayenesi ve gerekli ölçümleri yaparak,çocuğun genetik yapısınıda göz önünde tutarak bir bütün olarak değerlendiririz.
O yüzden çocuklarınızın rutin sağlık kontrollerini ihmal etmeyiniz.