Çocuklarda Boy Uzatan Besinler

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 5 Eylül 2019 • Yorumlar:

Anne babaların en çok merak ettiği konulardan biridir çocuklarının boylarının uzayıp uzamayacağı.. Çocukların sağlıklı bireyler olup olmadığı konusunda ki kriterler arasında boy uzunluğu da referans alındığı için haklı bir merak aslında!

Öncelikli olarak ailede boy uzunluğunun %75-80 oranında genetiktir. Bir çocuğun ortalama boyu anne-baba boylarının yarısından 5 cm fazla veya eksik aralıkta bulunur. İstisnalar olmakla birlikte genellikle çocukların boyları bu aralıkta yer alır. Şimdi gelelim diğer boy uzatan etkenlere!

  • Son zamanlarda çocuklarının boylarının uzaması için büyüme hormonlarının satışı gerçekleşiyor. İlk olarak buna dikkat çekmek istiyorum. Kesinlikle internet ortamında, doktor kontrolü dışında satılan bu tarz içerikleri kendiniz veya çocuklarınız üzerinde kullanmayın!

  • Spor yapan çocuklarda spor yapmayan çocuklara kıyasla 8 cm’ye kadar boy farkı görmek mümkün. Özellikle basketbol oynayan çocukların boylarında daha net fark gözleniyor.

  • Kaliteli beslenme ise bir diğer kilit noktalardan! Yeterli vitamin mineral alımını mevsiminde çıkan meyve ve sebzeden alan çocuklar, yetersiz beslenen çocuklara kıyasla büyük fark yaratıyor. 

  • Boy uzamasında anahtar besin olarak nitelendirilen sütten bahsedelim bir de! Sütün azı da fazlası da vücuda zarar veriyor! Aşırı miktarda süt tüketen çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık gözleniyor. Aynı zamanda diş çürüklerine de rastlamak mümkün! 

2-3 yaş grubundaki çocukların günde 2 bardak süt ve süt ürünü tüketmesi yeterliyken, 4-8yaş arası çocukların 2.5 bardak, 9 yaş ve üzeri çocukların 3 bardak tüketmesi yeterli geliyor. Peki nedir süt ve süt ürünlerinin porsiyonları derseniz;

1 su bardağı süt = 1 su bardağı yoğurt = 1 su bardağı kefir = 1.5 su bardağı ayran olarak düşünebilirsiniz. Peynirin ve yumurtanın süt grubu olmadığını zaten artık biliyoruz. 

Çocuğunuz 9 yaşına geldiğinde çocuk endokrinoloğuna giderek nasıl bir yol çizmeniz gerektiğini, her şeyin yolunda olup olmadığını bilimsel veriler ışığında öğrenmeniz mümkün.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)