Çocuklarda Demir Eksikliğinin Önemi
Yazar Serdar Özkasap • Çocuk Hematolojisi Doktoru • 18 Şubat 2020 • Yorumlar:
Çocuk hematoloji uzmanı olduktan sonra önemsediğim konuların başında ‘’ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ‘’ geliyor. ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİNİ bir toplum sağlığı problemi olarak kabul etmeliyiz. Çünkü demir eksikliği çocuklarda çok sık görülüyor ( bazı yaş gruplarında % 60-70 e kadar ). En önemli zararı çocuklarda zeka gelişimini olumsuz etkilemesidir. ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİNİN Zeka puanını 3-5 puan düşürebildiği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bir ülkenin geleceğinin çocuklara bağlı olduğunu düşündüğümüzde konunun önemi ortaya çıkmaktadır. İşin güzel tarafı demir eksikliğinin tedavisi çok kolaydır yeter ki teşhisi koyup takibini aksatmayalım.
Konunun en can alıcı kısmı HAFİF demir eksikliğinin bile zeka gelişimine olumsuz etki etmesidir. Ağır demir eksikliği muayene bulgularıyla teşhis edilebilirken, HAFİF demir eksikliğini muayenede teşhis etmek mümkün değildir. Ancak kan testleriyle tespit edilebilir. Bu bilgiler ışığında ben takip ettiğim çocuklarımızdan yılda 1 kez demir durumuyla ilgili kan tahlillerini istiyorum. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse demir eksikliğinin vereceği zarar o kadar büyük olur çünkü özellikle ilk 4 yaşta beyin gelişimi çok hızlıdır ve 19 yaşa kadar devam eder. Bir çocuğun demir eksikliğiyle geçirdiği her yıl gelişimini olumsuz yönde etkiler ve maalesef bu kaybedilen yılları ilerde telafi etme imkanı yoktur.
Demir durumuyla ilgili kan tahlillerinin; 6. Aydan başlayarak 19 yaşa kadar çocuğumuzun hiçbir şikayeti olmasa da yılda bir kez yapılmasını tavsiye ediyorum. Her yaş grubunda normal değerler farklılık gösterdiğinden dolayı demir durumuyla ilgili kan tahlilleri sonuçlarının işin uzmanı olarak çocuk hematoloğu tarafından değerlendirilmesi de uygun olur. Tercihan okul öncesi Eylül başı gibi yapılması iyi olur çünkü demir eksikliğiyle okula giden bir çocuğun okulda başarılı olmasını beklemek mümkün değildir. Benzer durumlar vitamin B12 eksikliği içinde geçerlidir. Bu konuyu da ayrı bir makalede anlatmayı düşünüyorum.
ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI BİZİM MUTLULUĞUMUZDUR
SAĞLICAKLA KALIN