Çocuklarda Dil Bağı
Yazar Beril Yavuz • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:
Dil bağı dilin alt kısmı ile ağız tabanı arasındaki bağdır. Bazı kişilerde daha kalın veya kısa olabilir. Her dil bağı bir soruna neden olmaz. Bazı bebeklerde ise emme, beslenme ve konuşma sorunlarına yol açabilir.
Dilini dudak önüne kadar uzatamayan bebeklerde memeyi kavrama zor olacağından etkin emme başarılamayabilir. Daha yapışık dil bağında ise yeterli beslenememe ve kilo kaybı şeklinde kendini gösterir. Yine tükürüğün yetersiz yutulmasına bağlı ağızdan sürekli salya akması, emerken çok terleme ve annenin meme başında iyileşmeyen yaralar dil bağının belirtileri olabilir. Dilin ağız içerisindeki hareketi de kısıtlı olabileceğinden katı gıdaları ağız içinde yuvarlamakta zorlanabilirler ve beslenme sorunları gözlenebilir. Dil hareketleri kısıtlı olabileceğinden bazı sesleri çıkarmakta zorlanabilirler ama bu geç konuşmaya neden olmaz sadece 3 yaş sonrasındaki dönemde “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılmasında zorluk yaşanabilir.
Dil bağı olmasına rağmen hiçbir sorun yaşamayan sayısız kişi vardır. Bu nedenle her dil bağına müdahale etmeye gerek yoktur. Dil bağı olan ancak beslenme, yutma veya konuşma sorunları olmayan bebek ve küçük çocukların tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Yaşamın ilk aylarında herhangi bir probleme neden olmayan dil bağı için sadece düzenli takip yeterli olur. Beslenme sorunlarına neden olabilecek diğer olası durumların dışlanmasının ardından çeşitli şikayetlerin meydana geldiği olgularda ise cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir.
Yapışık dil bağı nedeniyle bebekte emme problemi ve kilo kaybı belirtileri varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Dil altı bağı operasyonu küçük bebeklerde poliklinik koşullarında 1-2 dakika kadar, daha büyük çocuklarda ise ameliyathanede 10-15 dakika kadar sürer.