Çocuklarda Diş Hekimi Korkusunu Yenmenin Yolları

Yazar Eray ŞahinsevAğız Ve Diş Sağlığı • 4 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Bazı çocuklar diş hekimini ziyarete gitmeyi çok severler, ama bu birçok çocuk için böyle değildir. Bugüne kadar da diş hekimi korkusunu farklı düzeylerde yaşayan birçok çocukla tanıştık. Bazı çocuklar için diş hekimi veya muayene kelimelerini duymaları bile strese girmeleri için yeterlidir.

Çocuğunuzun ağız sağlığı tabii ki çok önemli, ama korkmuş bir çocuğu dişçi koltuğuna oturmaya zorlamak çok daha önem verilmesi gereken bir konu.

1.Çocuğunuza Diş Hekimleriyle İlgili Hikayeler Okuyun

Çocuklara diş hekimleriyle ilgili hikayeler okumak çok işe yarayan bir yöntemdir. Kitap olarak Türkçe kaynakların çok kısıtlı olması nedeniyle yabancı kaynaklı kitaplara ulaşabilir veya içeriğini önceden izleyip kontrol ettiğiniz yaşına uygun bir çizgi filmi izletebilirsiniz. Ana karakterin mutlu ve keyifli bir diş muayenesi geçirdiği bir hikaye çocuğunuza da iyi gelecektir.

2. Mümkün olduğunca küçükken ve dişleri çürümeden çocuğunuzu bir diş muayenesine götürün

Birçok diş hekimi, çocukların bir yaşında ilk diş muayenesini olmasını öneriyorlar. Erken yaşta diş hekimiyle tanışması sadece ağız sağlığı için değil, çocuğunuzun diş hekimi konseptine alışması için de çok yararlıdır. Bu şekilde çocuğunuz bu ortama alışarak yabancılık hissetmez ve diş hekimiyle bir güven ilişkisi geliştirme şansına kavuşur.

3. Evde “Diş Hekimliği” oyunu oynayın

Çocuğunuzu diş muayenesine götürmeden önce, diş muayenesi provası yapmanız çok yararlı olacaktır. Bir diş hastası rolüne girerek çocuğunuzun bir diş hekimi gibi sizi muayene etmesini sağlayabilir, sonrasında da rolleri değiştirerek hasta rolündeki çocuğunuzu diş hekimi olarak muayene edebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuza muayenede nelerle karşılaşacağına dair ipuçları verebilirsiniz. Dilerse çocuğunuz hasta olarak bir oyuncağını da kullanıp muayene edebilir. Bir sandalye, ayna ve diş fırçasıyla dekorunuzu evde basitçe oluşturabilirsiniz.

4. Basit şekilde iletişim kurun

Çocuğunuza diş hekimi muayenesini son dakika söylemeniz stres ve kaygıyı artırır. Çocuğunuz diş hekiminden korkuyor ise, onu ziyaret öncesi psikolojik olarak hazırlamak için geniş bir zaman ayırın. Tarih yaklaşmadan önce ona bilgi verip, tarihle ilgili birkaç kez hatırlatma yapın.

Eğer çocuğunuzun soruları varsa, diş hekimine gitmeden önce sorularını yanıtladığınızdan emin olun. “Her şey güzel olacak” gibi kesin olmayan sözler kullanmayın, çünkü bir tedavi ihtiyacı ortaya çıkar veya hoşlanmadığı bir uygulama yapılırsa sizin sözlerinize de diş hekimine de olan güveni de sarsılacaktır.

Olumlu cümleler kullanın, örneğin “diş hekimi yalnızca dişlerini saymak ve gülünce dişlerin görünüyor mu diye bakmak istiyor” gibi. Özellikle “temiz”, “sağlıklı”, “güçlü” gibi kelimeler kullanarak diş hekimi ziyaretinizi daha çekici hale getirmeyi deneyebilirsiniz.

5. Pedodonti Uzmanlarını tercih edin

Çocuğunuzu bir pedodonti (çocuk diş hekimliği) uzmanına götürmeniz size avantajlar sağlayacaktır. Pedodontistler minik dişler ve süt dişleri konusunda uzman olmalarının yanında; çocukları koltukta nasıl iyi hissettireceklerinin yöntemlerini de iyi bilirler. Böylece çocuk muayene sırasında daha keyifli bir deneyim yaşayabilir.

Küçük detaylar önemlidir; öncesinde çocukla iletişim ve güven bağı kurmak, koltuğa oturduktan sonra neler olacağını oturmadan anlatmak, çocuğa nasıl geribildirim vereceğini oyunlaştırarak belirtmek gibi..

6. Çocuğunuza Ağız sağlığının önemini anlatın ve ona örnek olun

Çocuğunuza diş sağlığı ve temizliğinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak ve bakımını sağlamak, onun için önemli bir sağlık yatırımı olacaktır. Sağlıklı dişler için ne yapmak gerektiğin netleştirin, günde iki kez dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak, tatlı veya asitli bir şey yedikten sonra ağızı çalkalamak diş hekimini düzenli ziyaret etmek gibi.. Diş hekimlerinin dişlerinin güçlü, gülüşlerinin güzel ve sağlıklı olması için var olduklarını onlara hatırlatın. Hepsinden önemlisi, kendinin dişlerinizi düzenli fırçalayarak ve diş hekimi korkunuz var ise bunu yansıtmayıp öncelikle kendiniz yenerek çocuğunuza örnek olmalısınız. Unutmayın çocuklar yaptıklarınızı dikkate alırlar, söylediklerinizi değil.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)