Çocuklarda Diş Tedavisi Çeşitleri
Süt dişleri; çiğneme ve konuşma fonksiyonları ile henüz sürmemiş kalıcı dişlerin yerlerini koruyarak sürmelerine rehberlik etmekte, iskeletsel gelişim ve estetik açıdan büyük önem taşımaktadırlar. Erken kayıpları durumunda; bu hususlarda çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Erken süt dişi kayıplarının en sık sebebinin diş çürüğü olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle, diş doktoru kontrolleri düzenli olarak yapılmalı, gereken tedaviler uygulanmalıdır. Çocuk diş hekimliğinde kullanılan tüm malzemeler ve uygulanan tedaviler, ilgili yaş grubuna uygundur.
Koruyucu uygulamalar (Fissür Örtücü ve Flor): Fissür örtücü olarak adlandırılan koruyucu dolgu uygulaması; özellikle 6 yaş civarında süren ve derin girinti-oluklara sahip olan kalıcı azı dişlerinde tercih edilmektedir. Bu sayede çürüğe yatkın bölgeler örtülerek besinlerin derin oluklara yapışması önlenir ve çürüğe karşı koruma sağlanır. Flor; diş minesini asitlere karşı koruyarak dişin dayanıklılığını arttıran bir elementtir.
Dolgu: Çürük veya kırılma nedeniyle diş dokusunda oluşan madde kaybının, uygun dolgu maddesiyle tamamlanmasıdır.
Kaplamalar: Dolgu yapabilmek için yeterli diş dokusunun kalmadığı durumlarda, kalan diş yapısı kaplamalar ile tedavi edilir.
Yarı kanal-amputasyon: Dişin sinir dokusunun belirli bir kısmının alınması ve özel dolgu maddeleri ile tedavinin tamamlanması işlemidir. Çocuklarda yaygın olarak uygulanır.
Kanal tedavisi: Dişin sinir dokusunun tamamıyla alındığı işlemdir.
Diş çekimi: Enfeksiyonlu, kanal tedavisi uygulanamayan/uygulanıp başarısız olan veya sallanan dişlerin ağızdan uzaklaştırılmasıdır.
Yer tutucular: Süt dişlerinin erken kaybında, kalıcı dişin yerini korumak için uygulanır.
Genel anestezi altında diş tedavisi: Klinik şartlarda tedaviye izin vermeyen bireylerde ya da çok fazla dişe işlem yapılması gerektiğinde, diş tedavileri genel anestezi altında yapılabilmektedir. Bu uygulama hastane ortamında ve uzman tıp hekimleri ile birlikte gerçekleştirilir.