Çocuklarda EMDR
Yazar Zübeyde Ezgi Horzum • Psikolog • 18 Mayıs 2021 • Yorumlar:
EMDR Nedir?
EMDR, göz hareketleri ile beynin sağ ve sol lobunun uyarılması ve bu uyarılma ile kişinin travmatik anılara duyarsızlaştırılmasını sağlayan bir psikoterapi tekniğidir. Günümüzde artık sadece travmatik anıların hafifletilmesinde değil birçok farklı semptomun tedavisinde de kullanılmaktadır. Etkililiği bilimsel araştırmalar ile de kanıtlanmış olan EMDR, günümüzde hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla kullanılan bir psikoterapi yaklaşımı haline gelmiştir.
Çocuklarda EMDR Uygulaması
Çocukların travmatik deneyimlerini yetişkinlerin travmatik deneyimleri ile karşılaştırdığımızda çok farklı olduklarını görürüz. Çünkü çocuk dünyayı yeni öğrenmeye başladığı için bir olayın onu nasıl etkilemesi gerektiğini de gözlemleyerek öğrenmektedir. Çocuk sadece deneyimleyerek değil gözlemleyerek de çeşitli travmalara maruz kalabilmektedir. Hızlı bir bilişsel gelişim sürecinde olan çocuklar, çevrelerinde gördükleri uyaranların çoğunu zihinlerine kaydetmektedir. Maruz kaldıkları şiddet kadar televizyonda izledikleri şiddet içeren ögeler de onları travmatize edebilmektedir. Çocuk yaşadığı olayın, maruz kaldığı durumun etkisinde kalarak buna karşı çeşitli duygular ve düşünceler geliştirir. Bu duygu ve düşüncelerin dışavurumu da elbette davranışlar ile olur. “Çocuğum neden böyle davranıyor?” sorusunun cevabı aslında bu duygu ve düşüncelerin anlaşılması, bu duygu ve düşünceleri meydana getiren travmatik deneyimin incelenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Çocuk travmatik deneyim sonrasında kendisini ifade edemeyebilir. Bu travmatik deneyimin etkileri ileriki yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Çocukların doğrudan ya da dolaylı olarak deneyimlediği travmatize edici olaylar, davranış ve duygudurum bozuklukları başta olmak üzere çeşitli semptomlara neden olmaktadır Bu semptomların giderilmesi için EMDR, öncelikle bu semptomların kaynağı olan geçmiş deneyimlere odaklanmaktadır.
Çocuklara EMDR Uygulanabilir mi?
EMDR hemen hemen her yaş grubundaki bireye rahatlıkla uygulanabilmektedir. Elbette ki yetişkinlere yapılan uygulama ile çocuklara yapılan uygulama arasında farklılıklar olacaktır. Ama araştırmalar, EMDR’ın çocuklarda var olan semptomların çözümlenmesinde de etkili olan bir teknik olduğunu öne sürmektedir. Çocuklara eğlenceli gelen bir teknik olduğu için uygulama süreci verimli olmaktadır. Bu süreçte ailenin tedaviye desteği büyük önem taşımaktadır.
Çocuklara EMDR Uygulaması Nasıl Yapılır?
Çocuklarda genellikle sağ ve sol dize ya da omuza sırasıyla dokunularak yapılır. Bu dokunuşlar ile çocuğun beyninin sağ ve sol lobuna çift yönlü uyarım yapılmaktadır. Bu çift yönlü uyarım sayesinde çocuk travmatik deneyimine karşı duyarsız hale gelmektedir. Bu teknik anının tamamen zihinden silinmesi anlamına gelmemektedir. Çocuğun bu anıya karşı duyarsızlaştırılması ve bu anıdan kaynaklanan semptomlarının kaybolması amaçlanmaktadır.
Çocuklarda Hangi Semptomlarda EMDR Uygulanır?
Çocuklarda EMDR özellikle hastalıklar, kardeş kıskançlığı, doğum travması, yas, taciz, istismar gibi birçok travmatik deneyimin tedavisinde kullanılmaktadır. Travma dışında çocuklarda görülen bağlanma sorunları, dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, davranış bozuklukları, duygudurum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi birçok bozukluğun tedavisinde de uygulanan bir tekniktir.
Kimler Çocuklara EMDR Uygulayabilir?
Çocuğunuzun ruh sağlığı için EMDR terapisi aldığınız kişinin EMDR Türkiye Derneği’nde Çocuk EMDR Eğitimini tamamlamış bir uzman olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Profesyonel olmayan bir müdahalenin çocuğunuzun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmaması adına buna dikkat etmeniz önem taşımaktadır. Çocuklara EMDR uygulaması sadece EMDR Türkiye Derneği’nin sertifikalı Çocuk EMDR eğitimini tamamlamış uzmanlar tarafından yapılabilmektedir.