Çocuklarda Empati Duygusu Nasıl Gelişir?
Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Empati bir bireyin kendisini karşısındakinin yerine koyması sonucunda onun duygularını anlayabilmesidir. Empati kurulduğunda ve bireyler anlaştıklarında etkili bir iletişim meydana gelmektedir. Çoğu kişi maalesef ki empati kurmayı anlayamamakta ve genellikle bencil bir şekilde kendisinin haklı olduğunu savunmaktadır. Empati kurarak karşımızdaki kişiyi anlamak kolaylaşacaktır.
Empatinin temeli yaşamın ilk yıllarında atılmaktadır. Annenin çocuğuna karşı göstermiş olduğu şefkat ve sevgi dolu ilgi aynı şekilde çocuğun da çevresine karşı şefkat ve ilgi göstermesini sağlar. Yaşamın ilk yıllarında değerli olduğunu hisseden ve annesinin onu hep seveceğine güvenen bebekler bu sevgiyi ve değeri çevresindeki kişilere de gösterirler.
Erken dönemde temel bakım veren yetişkinlerle kurulan sıcak ve sevgi dolu ilişki güven duygusu sağlar ve bu güven duygusu çocukların sadece kendilerini değil diğer bireyleri de düşünme konusunda özgürleştirir. Temel bakım veren yetişkinlerle kurulan olumsuz ilişki tecrübesi ise anti sosyal davranışlar için risk oluşturmaktadır.
Çocuğun empati gelişimini desteklemek için:
-
Çocukların duygularını adlandırmalarına yardımcı olunmalıdır. Okul öncesi dönem içerisinde çoğu çocuk mutlu veya üzgün kelimelerini kullanır fakat ne hissettiklerini anlatmak konusunda yetersiz kalırlar. Onları hikaye veya günlük olaylar yolu ile duygulara yönelik kelimelerle tanıştırmak gerekir.
-
Çevrenizdeki kişiler ile ilgili duygularınız ve onlarla üzüntü ve sevinçlerinizi nasıl paylaştığınız çocuklarla konuşulmalıdır.
-
Dergi ve gazetelerden yüz ifadelerine dair resimler kesip ‘’Sence neden kızmış olabilir’’ gibi sorular sorup duyguların nedenleri hakkında konuşulmalıdır.
-
Çocuklarla sıcak ve destekleyici bir ilişki kurulmalıdır.
Çocukların empati becerilerine katkı sağlarken çocuklar yeterince dinlenmeli, duygularını adlandırabilmeleri için desteklenmeli, duygu ve düşüncelerini anlatmaları yönünde teşvik edilmeli, farkındalıkları arttırılmalı, yaşanmışlıklar veya kurgulanan bir olay üzerinde sohbet edilmeli, ondan beklenildiği gibi ona karşı da anlaşıldığı hissiyatını oluşturmaya özen gösterilmelidir.