Çocuklarda Ergenlik

Ergenlik Nedir?

Ergenlik;fiziksel, cinsel ve ruhsal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın meydana geldiği, cinsel olgunlaşma ve üreme yeteneğinin kazanıldığı çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde salgılanan hormonların etkisiyle, hızlı boy ve kilo artışı, vücut oranlarında değişiklikler ile birlikte cinsiyet özellikleri ortaya çıkar. Bu bulguların yanı sıra ergenlikte çocuğun erişkin son boyu belirlenir. Tüm bu nedenlerden dolayı çocuklarda ergenlik döneminin izlenmesi çok önemlidir.

Ergenlik Ne Zaman Başlar?

Ergenlik genel olarak kızlarda 9-10, erkeklerde 11-12 yaş civarında başlar. Çevresel, yapısal ve kalıtsal etkenlere bağlı olarak her çocukta farklı şekilde başlayıp farklı şekilde seyredebilir.

Ergenlik Bulguları Nelerdir?

Kız çocuklarında ergenliğin ilk bulgusu meme gelişimi ve/veya pubik kıllanma; erkek çocuklarında ise testislerde büyüme ve/veya kıllanma ergenliğin ilk bulgusudur.

Ne Zaman Erken Ergenlik?

Yukarıda bahsettiğimiz bulgularınkız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlaması erken ergenlik olarak kabul edilmektedir.

Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından sonra başlayan her ergenlik normal olarak kabul edilebilir mi?

Ergenlik erken başlamasa bile hızlı ilerleme gösterebilir ve özellikle kız çocuklarında 10,5 yaşından önce adet görme riski söz konusu ise hızlı ilerleyen ergenlikten bahsedilebilir. Böyle bir durumda da tedavi gündeme gelebilir.

Erken Ergenlik Neden Önemli?

Erken ergenlik çocuklarda psikososyal sorunlara yol açabilir. Bunun yanında erken ergenlik,boy kısalığına neden olur. Çocukluk döneminde yaşıtlarından daha iri olan çocuklar, erişkin hayatta büyümelerini erken durdurmaları nedeniyle boy kısalığıyla karşı karşıya kalırlar.

Erken Ergenlik Tedavi Edilebilir mi?

Erken ergenlik tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi seçenekleri altta yatan ve erken ergenlik yapan nedene göre değişiklik gösterir. Özellikle erkek çocuklarda erken ergenlikle karşılaşıldığında altta yatan ciddi hastalıklarla karşılaşma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle ailelerin bu konuda hassas olmaları ve çocuk hekimlerinin de pubertal muayeneyi ihmal etmemeleri gerekir.

Ergenlik Ne Zaman Biter?

Ergenliğin başladıktan sonra yaklaşık 2-4 yıl içinde tamamlanması gerekir.Erken ergenlik kadar gece kalmış veya duraklamış ve tamamlanmayan ergenlikte tehlikeli ve önemsenmesi gereken bir durumdur.

Ne Zaman Gecikmiş Ergenlik?

Ergenlik belirtilerinin kız çocuklarında 13, erkek çocuklarında ise 14 yaşında hiç başlamamış olması yanında genç kızların 16 yaşına doldurmuş olmasına rağmen adet olmaması durumunda gecikmiş ergenlikten bahsedilir.

Hem erken ergenlik hem de gecikmiş ergenlik durumunda mutlaka çocuk endokrin danışımı yapılmalıdır.

Sonuç olarak; Ergenlik, her çocukta kendi içinde farklı seyir gösterir. Bu nedenle, ergenlik süresi boyunca tüm çocukların aralıklı olarak izlenmesinin boy, kilo ölçümü ve pubertal muayenelerinin yapılması normalin dışındaki durumların tespiti için oldukça önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sebahat Yılmaz Ağladıoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)