Çocuklarda Görülen Yeme Bozuklukları
Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Annelerin en çok yakındıkları konuların başında bebeklik dönemlerinden itibaren çocuklarının yemek yememeleri gelmektedir. Çocuklarını doktora götürdüklerinde şikayetlerine bunlar ile başlamaktadırlar. Yapılan sonuçlarda ise çocukların genellikle boy ve kilolarının yaşlarına paralel olarak uygun olduğu görülmekte, fakat bu sonuca göre bile olsa annelerin endişeleri geçmemektedir. Oysa ki aslına bakıldığında çocuğun kendi kendine yemek yemeye fırsatı olmamış olabilir. Sürekli olarak oyun ile televizyon karşısında ona yemek yedirmeye uğraşan birileri vardır. Bu süreçte yemek yemek çocuk için bir işlem değil, büyüklerle iletişim kurabilme yolu olmaktadır.
Acıkan bebekler huzursuz olup karınları doyduklarında rahatlamaktadırlar. Bu şekilde normal beslenme düzenleri oluşur. Anneler bebeğin çıkardığı seslerden bebeğin acıktığını hissedip anlarlar ve giderirler. Fakat bazı anneler çocuğun çıkardığı her sese telaşlanmakta ve sesleri ayırt edememektedirler. Her ağladığında acıktığını düşünerek beslemeye çalışmaktadırlar ya da bebeğin doymadığını düşünerek daha da beslemeye çalışırlar. Yani bebeğin gereksiniminden daha çok annenin yeterli bulması önemli gelir. Fakat bebeğin normal besin sürecini tamamlamasının başında doğru seçilen besinler ve annenin davranışları gelmektedir.
Yemek miktarı önemli olduğu gibi çocuğa sunulma şekli de önemlidir. Örneğin elinizde tabak çocuğun peşinde koşarak ya da televizyon karşısında yemem yedirmeye çalışılmamalıdır. Bu şekilde belki çocuğa yemek yedirmiş olabilirsiniz fakat doğru beslenme sağlamış olunmamaktadır.
Çocukta görülen yeme sorunlarının en temeli çocuğa dair olan tıbbi sorunlardır (sindirim sistemi sorunları gibi). Bir diğer neden ise beslenmeye dair uygunsuz davranış ve tutumlardır ve tıbbi sorunlara göre daha zor değiştirilebilmektedir.
Çocuklarda ortaya çıkan yeme bozuklukları genellikle psikolojik etkenlere dayanmaktadır. Terk edilmiş ve yeterince ilgi gösterilmeyen çocuklarda yeme bozukluğu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Çocukların ilgi ihtiyaçlarının öncelikle giderilmesi gerekmektedir. Bebeklik dönemlerinde çocuklar beslenmeyi reddederek aileler veya bakımını üstlenen insanları kendilerince cezalandırmaya çalışmaktadırlar.
Çocukların doğru beslenmeleri için, beslenme sırasında çocukların ilgilerini dağıtacak çevresel faktörlerden çocuğu uzak tutmak gerekir. Televizyon izlenmesi veya sohbet edilmesi bebeğin dikkatini dağıtabilir. Yemeğin hızlı bitirilmesi için çocuğa baskı uygulamamak gerekir. Bebeği kandırma yöntemi ile zorla beslemeye çalışılmamalıdır. Çocuk doyduysa daha fazla yemesi için zorlanmamalıdır.
Beslenme bozuklukları zihinsel, fiziksel ve sosyal anlamda birçok probleme neden olabilmektedir. Bu nedenle bu problemlerin bir aydan fazla sürmesi halinde geciktirmeden uzman desteği alınması gerektiği unutulmamalıdır.