Çocuklarda Göz Sağlığı

Yazar Özgür YaşarGöz Doktoru • 22 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Göz muayenesi ne zaman başlar?

Göz muayenesi bilinenin aksine bebeğin doğumundan hemen sonra başlamaktadır. Yeni doğanın sık görülen problemlerinden ilki Konjonktivite dediğimiz göz enfeksiyonudur. Bu durum basit bir muayene ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte genel göz muayenesi ile göz anatomisinde bir problemin olup olmadığı da teşhis edilebilmektedir. Kolobom, konjenital katarakt, glokom, megalokornea, prematüre retinopatisi, retinoblastoma gibi bazı hastalıklar yeni doğanın göz muayenesi ile teşhis edilebilmektedir. Bu nedenle doğumdan itibaren göz kontrolü oldukça önemlidir.

Prematüre Retinopatisi erken doğan ve küvezde oksijen almış düşük doğum tartılı bebeklerde sıkça gözlenebilir. Bu nedenle bu riskleri taşıyan bebekler mutlaka bir göz hekimine konsülde edilmelidirler.

Bebekler genellikle 6.aya kadar gözlerini kaydırabilirler. 6. aydan itibaren gözlemlenen bir göz kayması şaşılık yönünden kontrol edilmelidir.

Göz kusurlarının tespiti hangi yaşlarda mümkündür?

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz problemleri artık gelişmiş cihazlarla (plusoptix, el otorefleri vs.) çocukları ağlatmadan belirli bir mesafeden ölçüm metodu ile teşhis edilebilmektedir. Eğer bir göz kusuru tespit edilirse bir gözlük verilerek kolayca tedavi edilebilmektedir. Kendini ifade edebilir yaşta ise göz tembelliği anlaşılabilir ve kapama tedavileri ile bu durum erkenden düzeltilebilir.

Bu muayeneler sayesinde göz kusurları ve göz tembelliği erken yaşta tedavi edilir ve çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek durumların başlamadan önlenmesi sağlanır.

Okul çağındaki çocuklarda göz muayenesi?

Okul çağındaki çocuklar artık kendilerini kolayca ifade edebilir yaştadırlar. Ebeveynlerine ben tahtayı net göremiyorum diye şikayetlerini açıkça dile getirebilirler. Bazı çekingen karakterli çocuklarda ebeveynlerin bu durumu sorgulamaları önemlidir. Keza tahtayı net göremeyen bir çocuk derslerinde de geri kalıp okulda başarısız olabilir. Göz muayenesi yılda 2 kez veya en az yılda 1 kez yapılmalıdır.

Hangi durumlarda aile göz hekimine başvurmalıdır?

Okulda tahtayı görememe şikayeti varsa,

Televizyonu çok yakından izliyorsa,

Televizyonu izlerken başını hep bir pozisyonda eğiyorsa,

Okul başarısında gerileme var ise,

Gözde kayma olduğundan şüpheleniyorsa,

Herhangi bir şekilde uzağı veya yakını net göremediğini ifade ediyorsa,

Tıbbi sorunları olan çocuklar (Down Sendromu, JRA, Prematürite anamnezi, Sistemik kortizon kullanımı vs.)

Aşırı ışık hassasiyeti bulunuyorsa….

Erken bir göz muayenesi ile çocuğumuzun geleceğini değiştirebiliriz. Bu sebeple çocuklarımızın göz kontrollerini mutlaka zamanında yaptırmalıyız…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)