Çocuklarda Hata Yapma Korkusu: Sebepleri ve Çözüm Yolları

Yazar Mücahit Emin Türk • 12 Eylül 2024 • Yorumlar:

Kaygı bozukluğu yaşayan çocuklar genellikle hata yapma korkusu ile mücadele ederler. Bu durum, öğrenme süreçlerini ve günlük yaşamlarını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Peki, bu korkuyu nasıl anlayabilir ve çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz?

Kaygı bozukluğu, çocuklarda aşırı endişe ve korku hissetme durumudur. Bu, genellikle belirli bir duruma veya genel bir endişe kaynağına karşı duyulan orantısız bir tepkidir. Hata yapma korkusu, bu kaygının bir sonucu olabilir.

“Peki nasıl oldu da çocuğum bu kadar hata yapmaktan korkar hale geldi.”

“yapabileceği çok basit şeyleri bile yapmıyor.”

Bu durum aile içi dinamiklerden kaynaklanıyor olabilir. Hataya toleransın düşük olduğu aile ortamlarında çocuk da bir süre sonra hata yapmaktan korkar hale gelecektir. Bu da, çoğu durumda en güvenli noktanın hareketsiz kalmak olduğu düşüncesine itecektir.

Böyle bir durum yoksa, diğer bir ihtimal de çocukların dünyayı öğrenme sürecinde gelen verileri nasıl işlediklerini bilemiyoruz. Gördüğü, duyduğu bir noktayı yanlış yorumlamış olabilir. Bu durumu da kendi içerisinde büyüterek artık hata yapmanın çok kötü bir şey olduğunu düşünmeye başlamış olabilir.

İki durumda da (tabii ilk durumda aile ortamı dönüştükten sonra) yapılması gerekenler az çok aynıdır. Destekleyici bir ortam sunarak hata yapmanın çok da kötü bir şey olmadığını tekrar aktarabilmek.

Direkt olarak “hata yapmak kötü değildir.” demek insanlarda çalışan bir mekanizma değildir maalesef.

  • Evde siz hata yaparak başlayın. Bardak düşürün, yemek dökün, bir şeyleri unutmuş olun. 

  • “şurada şunları almıştım, para üstünü yanlış almışım” gibi bir hikaye anlatın. 

Eşinize bunları anlatırken çocuğunuz da aynı ortamda bulunsun. 

Çocuğunuzun zorlandığı alanlarda onunla empati yaparak neden zorlandığını anlamaya çalışın ve bunu ifade edin. 

Hata yapmanın normal olduğunu sık sık dile getirin. Bu gibi tavsiyeleri hayatınızın akışına adapte edebildiğiniz ölçüde kaygıların azaldığını göreceksiniz.

Bütün bunları denediniz ve sizce anlamlı bir ilerleme kaydedemediyseniz, oyun terapisi kaygı bozukluğu ve daha bir çok sorun alanında oldukça etkili bir terapi yaklaşımıdır. Ebeveyn dnaışmanlığı da etkili bir seçenek değerlendirilebilir.

Sorun kronikleştikçe çözüm süreci çok daha uzun sürecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mücahit Emin Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)