Çocuklarda Kabızlıkla İlgili Merak Edilen Sorular
Yazar Emre Divarcı • Çocuk Cerrahı • 7 Temmuz 2020 • Yorumlar:
-
Çocuğum kabız mı?
“Eğer çocuğunuzun kaka yapma sıklığı iki günde birden daha nadirse, kaka yaparken ciddi ağrı ve zorlanma yaşıyorsa, evet çocuğunuzda kabızlık sorunu var demektir.”
-
Her kabızlık tedavi gerektirir mi?
“Kabızlık yaşadığı süre bir ayı geçtiyse, tedavi gerektiren kabızlık sorunu var demektir.”
-
Çocuğum niye kabız oldu?
“Yaşadığı coğrafya ve şartlarına göre değişmekle birlikte kabaca her on çocuktan birinde kabızlık sorunu bulunmaktadır. Bu kadar sık olan bir sorunun bireysel ve toplumsal nedenleri bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları en sık nedendir. Tüm kabız çocukların yaklaşık %95’inde sağlıksız beslenme, yaşam alışkanlıkları gibi işlevsel sorunlara bağlı konstipasyon (kabızlık) gelişmektedir. Hastaların yalnızca %5’inde ciddi organik nedenler bulunmaktadır. En sık senaryo sert, büyük çaplı dışkılama sonrası oluşan anal bölgede çatlak (fissür) ve sonrasında gelişen dışkı tutma davranışıdır. Kaka yapma geciktirildikçe biriken kakalar sertleşmekte ve çıkarken tekrar ağrı ve çatlak oluşumuna neden olmaktadır. Bu da içinden çıkılmaz bir kısır döngü ile sonuçlanmaktadır. Kabızlık uzun sürerse çocuklar kaka yapmamak için beslenmeden uzak durmakta ve gelişim geriliğine neden olmaktadır.
-
Nasıl tedavi edeceksiniz?
“Maalesef elimizde sihirli değnek yok. Kısa süreli standart ilaç tedavileri hastaların çoğunluğunda başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Her hasta özelinde tedavi planı düzenlenmeli ve sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Ancak bu şekilde etkin tedavi elde edilebilmektedir. Genellikle zaman kısıtlılığından dolayı, poliklinikte görülen hastalara aynı ilaçlar, aynı dozlarda verilip 1 ay gibi uzun süreler sonrasında kontrole çağrılmaktadır. Bu da sıklıkla tedavi başarısızlığına yol açmaktadır. Kabızlık tedavisi her çocuğa özel ve uzun soluklu olmalıdır.
-
Kabızlık ilaçları bağırsak tembelliği yapar mı?
“Hayır yapmaz. Vücutta çalışan her organda olduğu gibi düzenli çalışan bağırsaklar da güçlenmektedir. Asıl uzun süre tedavi edilmemiş kabızlığa bağlı bağırsaklarda tembellik ve bizim tıbbi olarak hipomotilite dediğimiz hareketsizliğe yol açmaktadır. İlaçlarla düzenli kaka yapması sağlanan bir çocukta uzun vadede bağırsak hareketliliğinde artış elde edilmektedir.