Çocuklarda Kaygı Bozuklukları
Yazar Nesrin Mine Karaca • 13 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Kaygı, korku; hepimizin zaman zaman yaşadığı normal duygulardır. Bu durum aşırı olduğunda, davranışlarımızı etkilemeye başladığında, hayatımızı olumsuz etkiler. Kaygı ve korkular insanın yaşamını kısıtlar, engeller ve kişiyi mutsuz eder.
Bu durum çocukların hayatlarını olumsuz etkiler. Çekingen, içe kapanık, hep tedirgin, duygularını anlatamıyorsa, bazen panik, bazen takıntılı, bazen utanç içinde hissetmesine neden olur. O küçücük kalbin, hayatı algılarken bu duygularla başa çıkması, onda davranış bozukluklarını oluşturur ve ruhsal, duygusal gelişimini de olumsuz etkiler.
Örn: (isimler gerçek değildir, örnek olması için yazılmıştır.)
Ali; 3 yaşında. Bir bardak su içtiğinde üzerine damlayan sudan rahatsızlık duyar ve pantolonu değiştirtmek için panik olur ve ağlar.
Ayşe; 7 yaşında. Anne ve babasının tüm ısrarlarına rağmen kendi yatağına gitmez, korktuğunu söyler ve kendisine zarar gelebileceğini düşünür. Anne ve babasının yatağında uyur.
Cem; 12 yaşında ve asansöre tek başına giremiyor. Evleri 9.katta ve okula giderken anne veya babası onu asansöre bindirmekte ve indirmekte.
Oya; Lisede, derste başarı durumu çok iyi ve çok iyi şarkı söylüyor. Ama okulun pis bir yer olduğunu düşündüğü için tuvalete gidemediğinden, karın ağrısı, konsantrasyonunda bozukluk, ve altına kaçırıp rezil olacağı düşüncesi ile boğuşuyor. Elinde peçetesiyle her oturduğu yeri siliyor ve ellerini sürekli yıkıyor.
Can; 1.Sınıfa yeni başladı ve okul arkadaşlarına adaptasyon sorunları yaşıyor. İçine kapandı ve o neşeli çocuk artık saklanıyor, görünmemeye çalışıyor. Sürekli ateşi çıkıyor, okulda sürekli karını ağrısı çekiyor ve sürekli terliyor. Okulda konuşmuyor ve utanıyor.
Selin; Annesi ve babası boşanalı iki yıl oldu. O hiçbir şey istemiyor, annesiyle telefonda konuşmakta istemiyor, buluşmalara da gitmek istemiyor. Yemek seçiyor. Hep öfkeli ve okulda herkesle kavga ediyor.
Sizce bu çocukların sorunları ne ?
Yaygın kaygılar, takıntılı davranışlar, sosyal kaygılar, travma sonrası stres bozukluğu, öğrenme güçlükleri, ayrılma korkuları, bağlanma çeşitleri ve daha birçok neden…