Çocuklarda Lenf Bezi Büyüklüğüne Yaklaşım
Yazar Beril Yavuz • 14 Mart 2023 • Yorumlar:
Çocuklarda lenf bezlerinin büyümesi, fizik inceleme sırasında karşılaşılan bir bulgudur. Çoğu iyi huylu nedenlere bağlı olmakla beraber bazen de altta yatan önemli bir hastalık belirtisi olabilir.
Lenf bezleri vücudumuzun birçok bölgesinde kümeler halinde yer alan, bağışıklık sistemimizin en önemli parçası olan ve dışarıdan herhangi bir enfeksiyon etkeni vücuda girdiğinde onları ilk karşılayan bağışıklık sistemi hücrelerini barındıran bezelerdir. Özellikle boyunda, çene altında, koltuk altlarında, kasıklarda, karın ve göğüs içerisinde, diz arkalarında başlıca olmak üzere vücudumuzun belirli yerlerinde kümeler halinde bulunmaktadır. Lenf bezleri çocuklarda erişkinlere göre daha aktif çalışır.
Çocuklarda Lenf Bezlerini Büyüten Nedenler
1. Enfeksiyonlar en sık karşımıza çıkan nedendir. (Bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler)
2. Otoimmun hastalıklar (Çocukluk çağı romatizması gibi)
3. Doğumsal metabolizma hastalıkları
4. Lenf bezi tümörleri ve lösemiler
Çocuklarda Lenf Bezlerini Değerlendirirken Önemli Olan Noktalar
1. Büyüklük: Lenf bezinin boyutu boyunda ve kasıklarda 1,5 cm’i karın içerisindeki lenf bezleri 2 cm’i ve göğüs içerisindeki lenf bezleri 5 cm’i geçmişse mutlaka ileri araştırma yapmak gerekir.
2. Ağrı ve Hassasiyet: Çoğunlukla iyi huylu lenf bezlerinde ağrı, üzerinde sıcaklık artışı ve kızarıklık olur. Yine bu tür lenf bezleri çevre dokuya yapışık olmayıp hareketlidir.
3. Kıvam: Lastik kıvamındaki bezeler ‘lenfoma’ yani lenf bezi kanseri riskini düşündürürken, daha yumuşak bezeler enfeksiyon lehinedir.
4. Lenf bezinin yeri: Örneğin köprücük kemiğinin hemen üzerindeki lenf bezleri büyümesi kanser gibi hastalıkların göstergesi olurken kulak önü ya da arkasındaki lenf bezleri büyüklüğü daha çok iyi huylu olup enfeksiyona işarettir.
Çocuğunuzun vücudunda lenf bezi büyüklüğü farkettiğiniz zaman mutlaka uzmana başvurmanızı öneririm.