Çocuklarda Okula Uyum Süreci

Yazar Selin Banu ÖzcanPsikolog • 7 Temmuz 2022 • Yorumlar:

Okula başlama süreci çocukların güvenli ortamlarından çıkıp, başka çocukların ve yetişkinlerin olduğu bir ortama dahil olma sürecidir. Bu heyecanlı süreç aynı zamanda ebeveyn ve çocuk için kaygı barındıran bir süreç olabilir. Bu süreçte çocuk, aile ve öğretmen bir ekip gibi düşünülmelidir. Bu ekibin güvenli bir ilişki kurabilmesi için süreci doğru planlamak ve yürütmek önemlidir. Peki bu süreci nasıl sağlıklı yönetebiliriz?


Öncelikle güvendiğiniz, tam olarak içinize sinen, size ve özellikle çocuğunuza uygun bir kurum seçtiğinizden emin olmalısınız. Kurumu seçtikten sonra çocuğun okula oryantasyon süreci başlar. Çocuğunuzu okula hazırlama sürecinizde onunla beraber okulunu ziyaret edebilir, okula gitmek hakkında konuşabilir (neden gitmeli, orada neler yapacak, kimler olacak vs), beraber okul eşyalarını alabilirsiniz (çocuğa seçim yaptırmak ve seçimlerine saygı duymak önemlidir), okulla ilgili resimler çizip kitaplar okuyabilirsiniz. Çocuğunuza karşı net ve dürüst olmalısınız. Okul sürecini basit ifadelerle anlatabilirsiniz (ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek, kaç gün gidecek, siz nerede olacaksınız, vs.)

Oryantasyon döneminde amaç çocuğu hızlıca sınıfa sokmak Psikolog Selin Banu Özcan
olmamalı. Çocuğun uyumlanma sürecinde duygularının yanında olmalısınız. Çocuğun bu dönemde ayrılık kaygısı yaşaması ve ağlaması normaldir. Bu anlarda ona zaman vermelisiniz ve onu anlayan bir yerden şefkatle yaklaşmalısınız.
Not: En önemlisi de okul oryantasyonunu sizin 
tamamladığınızdan ve ayrılık sürecini 
kabullendiğinizden emin olmalısınız.

Unutmayın;kaygı bulaşıcıdır, sizin kaygınız çocuğunuza geçer. 


KİTAP ÖNERİLERİ 
1. Avucundaki Öpücük 
2. Ağlamak Yağmur 
Gibidir 
3. Uçup Giden Battaniye 
4. Okula Gitmek 
İstemeyen Lukas 
5. Çünkü Bir Öğretmenim Vardı 
6. Dinozor Okulu 
7. Dinozorlar Okula Nasıl Gider? 
8. Çu'nun Okuldaki İlk Günü 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)