Çocuklarda Ortodontik Muayene

Yazar Özlem SancakAğız Ve Diş Sağlığı • 27 Şubat 2019 • Yorumlar:

Çocuklarda ilk ortodontik muayene ne zaman yapılmalıdır?

Çene bozuklukları hastaların büyümeleri yönlendirilerek tedavi edilmektedir. Ağız içi ve ağız dışından takılan hareketli apareylerle alt ve üst çenenin belli yönlere büyümesi hızlandırılıp veya yavaşlatılıp çene pozisyonları düzeltilmektedir. Bu yüzden erken teşhis için ilk ortodonti muayenesi 6-8 yaş arasında yapılmalıdır.

Ortodontik bozuklukların nedenleri nelerdir?

Dişsel ve iskeletsel bozuklukların çevresel ve genetik birçok nedeni vardır. Dişsel ortodontik bozuklukların en önemli nedeni erken süt dişi kayıplarıdır. Bu nedenle süt dişleri dahil tüm dişlerdeki çürükler en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Süt dişlerinin erken kayıplarında da çekim boşluğunu korumak ve kaybedilen fonksiyonları tekrar kazandırmak için yer tutucu uygulanmalıdır.

Süt dişlerinin çürüğe karşı direncini arttırmak için yapılan uygulamalar var mıdır?

Florür diş ve kemik sağlığı açısından önemli bir mineraldir. Dişin diş çürüğüne karşı direncini arttırır. Diş çürüğünün azalmasında %50-70 rolü vardır. Yüksek çürük riski olan, medikal problemi olan, şekerli sık ara öğün yiyen çocuklarda topikal florürler etkilidir. Topikal florür çocukluk döneminde düzenli olarak uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

Parmak emme,emzik ve biberon kullanımı gibi alışkanlıklar ortodontik bozukluğa neden olur mu?

Parmak emme, emzik ve biberon kullanımı gibi anormal basınç alışkanlıkları uzun süre devam ettiğinde çenelerde bozukluklara neden olmaktadır. Ebeveynleri yardımıyla 2-4 yaş arasında bu alışkanlıkları bırakamayan çocuklarda alışkanlık kırıcı apareyler kullanılarak 3-6 ayda tedavileri yapılmaktadır.

Ortodontik tedaviler her yaşta uygulanabilir mi?

Dişsel ortodontik bozukluklar her yaşta tedavi edilmektedir. Diş ve dişin etrafındaki yumuşak dokuların, dişetinin sağlıklı olduğu her yaşta sabit ortodontik tedavi uygulanabilir. Erişkin hastalarımıza metal braket dışında estetik braket seçeneği ve lingual ortodonti olarak adlandırılan dişlerin arka yüzeylerinden uygulanan tedavi seçenekleri de sunmaktayız.

Ortodontik tedavi ne kadar zaman sürer?

Ortodontik tedavi süresi dişsel vakalar için ortalama 18 aydır. İskletsel vakalarda 2 aşamalı olarak çene pozisyonları düzeltildikten sonra dişlerde tedavi edildiği için tedavi süresi ortalama 3 yıl kadardır. Her ay dişler biyolojik dokuların zarar görmeyeceği miktarda 1-1,5 mm lik hareketlerle düzeltildiği için tedavi uzun sürer.

Ortodontik tedavi sonrası dişlerde bozulma olur mu?

Ortodontik tedavi bittiğinde dişler çok hareketlidir.Tedavi sırasında dişler çene kemiği içinde hareket ettirildiğinden kemiğin tekrar mineralize olup sertleşmesi bir süreç gerektirir. Bu süreçte dişlerin bozulmaması için arkasından retainer denilen teller veya şeffaf plaklar kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Özlem Sancak

Diş Hekimi, Ortodonti Dr. Dt.

Randevu al