Çocuklarda Sinüzit

Yazar Tuncay ÖzçelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Sinüzit yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının başında gelmektedir. Zamanında tedavi edilmezse sonraki dönemlerde ciddi problemlere yol açabilir. Çocuklarda görülen sinüzitin başlıca nedenleri olarak; büyümüş geniz eti, sinüslerin yapısındaki anatomik bozukluklar, sık yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları, burun kemiği veya kıkırdağın eğri olması, burun eti büyümeleri, sinüs kanallarının tıkalı olması, bağışıklık sisteminin düşük olması, alerji, sigara içmek veya içilen ortamlara maruz kalmak ve hava kirliliği gibi sebepler gösterilebilir.

Sinüzit şikayetleri nelerdir?

Burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı ve seste çatallaşma, tat ve koku almada bozukluk, bazen ateş, bulantı ve kusma yakınmaları görülebilir. Bu belirtiler çocuğun günlük yaşam ve uyku kalitesini düşürmekte, çocuğun konsantre olmasını bozmakta, hem fiziksel hem de bilişsel alandaki gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerin varlığında ertelemeden  KBB uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Nasıl teşhis edilir?

Sinüzit tanısını koymak çocuklarda oldukça çaba göstermeyi gerektirir. . Öncelikle rutin KBB muayenesi gereklidir. Ancak özellikle 5-6 yaşından küçük çocuklarda endoskopiyi de içeren KBB muayenesi zordur. Eğer yapılabiliyorsa ucu ince endoskoplarla yapılan  endoskopik muayenede sinüslerden burun içerisine  gelen iltihabı akıntı görülebilir. Çoğunlukla bu  şikayetlerin varlığıyla birlikte muayene bulguları sinüzit tanısı koymak için yeterlidir. Ancak muayene ile tanı konulamadığı, kronikleştiği ve komplikasyonlara yol açma olasılığının görüldüğü durumlarda sinüs tomografisi gibi radyolojik yöntemlere gereksinim vardır. Düz sinüs filmleri artık çok daha az kullanılmaktadır. Hem çocuklarda yapılma zorluğu hem de gerekmedikçe çocukları radyasyona maruz bırakmamak için mümkün olduğunca bu yöntemlerden kaçınılmalıdır.

 

Endoskopik muayenede sinüsten gelen iltihabi akıntı

Nasıl tedavi edilir ?

Öncelikle uygun süre ve dozda antibiyotik tedavisi gerekir. Altta yatan alerji, burun tıkanıklıkları, geniz eti gibi problemlerin tedavi edilmesi sinüzitin tekrarlamasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Burun tıkanıklığını önlemek için zaman zaman serum fizyolojik içeren burun damlaları, alerji için burun spreyleri ve şurupları kullanılır. Mümkün olduğunca çocuklarda cerrahi girişimler yapılmaz. Komplikasyonlara yol açma olasılığı bulunan durumlarda uygun yaş grubunda zorunlu olarak endoskopik sinüs cerrahisi uygulanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)