Çocuklarda Skolyoz Tedavisi

Yazar Ali Fuat Karataş • 23 Mart 2023 • Yorumlar:

Çocuklarda skolyoz tedavisi Ankara, omurgada meydana gelen eğriliği ortadan kaldırmak, omurganın daha fazla deforme olmasını engellemek ve skolyoza bağlı ortaya çıkabilecek ikincil rahatsızlıkları önlemek amacıyla yapılan tedavidir. Kafatasının hemen altından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan omurga, gövde iskeletinin temellerini oluşturur ve bireyin sağlıklı bir duruşa sahip olmasını sağlar. Eğer omurgada veya omurgayı meydana getiren dokularda bir rahatsızlık meydana gelirse bu durumdan bireyin kas ve iskelet sistemi hem de sinir sistemi etkilenebilir. Omurgayla alakalı pek çok rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıkların arasında sık rastlananlardan biri de skolyozdur. Omurga eğriliği olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle çocukluk döneminde görülmektedir. Gerektiği gibi tedavi edilmediğinde ciddi duruş bozukluklarına, gelişimle ilgili sorunlara ve solunum yetersizliği gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Çocuklarda skolyoz, çocuk ortopedi doktorları tarafından gerçekleştirilen kişiye özel uygulamalarla tedavi edilebilmektedir.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, bir omurga bozukluğudur ve tedavi edilmediği takdirde ciddi duruş bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinmektedir. Skolyoz direkt olarak omurgayı meydana getiren dokular sebebiyle görülebileceği gibi çevre doku ve organlar sebebiyle de meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlık özellikle de çocukluk çağlarında ortaya çıkmaktadır. Gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde göğüs bölgesinde yer alan dokuların ideal bir şekilde gelişmesini önleyebilmekte, akciğer fonksiyonlarıyla ilgili sorunlara yol açabilmekte ve bireyin ideal olmayan bir duruşa sahip olmasına neden olabilmektedir.

Çocuklarda Skolyoz Neden Olur?

Çocuklarda skolyoz nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Serebral palsi.
  • Spina bfida.
  • Kas distrofisi.
  • Bağ dokuları ile ilgili bozukluklar.
  • Doğumsal nedenler.
  • Genetik faktörler.

Bahsi geçen nedenler sebebiyle çocuklarda skolyoz yani omurga eğriliği meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda skolyoz belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Omurgada kavis bulunması.
  • Omuzların görünümü ve duruşu ile ilgili problemler.
  • Göğüs kafesinin görünümü ile ilgili problemler, göğüs kafesinde asimetri.
  • Kaburgaların belli bir tarafa doğru çıkıntı oluşturması.
  • Bacak uzunluklarında farklılık.
  • Başın eğik bir pozisyonda durması.
  • Vücudun tek tarafa doğru eğilmesi, yaslanması.
  • Kalçanın çıkıntı oluşturması.
  • Bel ve sırt ağrıları.

Çocuklarda skolyoz belirtileri bu şekilde özetlenebilir. Skolyozun ilerleme derecesine göre bahsi geçen belirtiler ve bu belirtilerin şiddetleri değişiklik gösterebilir.

Skolyoz Dereceleri Nedir?

Omurgada meydana gelen eğriliğin derecesi 10 ve altında ise bu omurga asimetrisi olarak değerlendirilir. Eğer omurgadaki eğrilik 10 ila 20 derece arasındaysa hafif skolyoz, 20 ila 40 derece arasındaysa orta dereceli skolyoz ve 40 derecenin üstündeyse de şiddetli skolyoz olarak sınıflandırılır.

Skolyoz Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Skolyoz tedavisi kapsamında çeşitli uygulmalara başvurmak mümkündür. Bu uygulamaların süresi de kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Mesela skolyoz ameliyatı, omurgadaki eğriliğin derecesine göre 4 ila 5 saat kadar sürebilmektedir.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olur?

Skolyoz tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamaların başında doktor gözlemi yer alır. Eğer skolyozun derecesi ve ilerleme hızı düşükse düzenli doktor kontrolü yeterli olabilir. Bazı durumlarda skolyoz korsesi kullanımı, fizik tedavi uygulamaları ve cerrahi operasyonlar da gerekli olabilir.

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Skolyoz ameliyatı genel anestezi altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılır. Operasyon sırasında omurgadaki eğriliği düzeltmek için dokuların konumu yeniden düzenlenir ve özel vidalar yardımıyla dokuların ideal konumlarında kalması sağlanır. Böylece skolyoz sorunu ortadan kaldırılmış olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Fuat Karataş Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)