Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Yazar Hale Sakallı • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 3 Kasım 2019 • Yorumlar:
Anne babaların çok iyi bildiği gibi tuvalet eğitimi çocuk gelişimindeki çok önemli basamaklardan biridir. Bu konuda en uygun zaman aralığı 2-3 yaş arasında çocuğun kendini hazır hissettiği dönemdir. Bezinin çıkarılmasına veya tuvalete gitmeye aşırı tepki veriyorsa hazır değil demektir. Kendini henüz hazır hissetmiyorsa zorlamak daha çok uzaklaştırabilir. Tuvalet eğitimini bir süre gündemden çıkarın ve bunun üzerinde konuşmayın.
Tuvalet eğitimine başlarken öncelikle şunu unutmamak gerekir; lazımlıkla tuvalet eğitimi verilmez, çünkü çocuklar lazımlığı ciddiye almazlar ve oyuncak koltuk olarak algılarlar. Bu nedenle tuvalet eğitimi klozetin üzerine konulan adaptörle verilmelidir. Sizlerle eşit koşullarda olmalı, yani tuvalette yanlardan tutunabileceği bir adaptör kullanılmalıdır. Ayaklarının altına da bir yükseltici konulmalı ki ayakları yere değebilsin ve kendini güvende hissedebilsin.
Bu dönemde tuvalet eğitimi alan bebeklerin videolarını göstermek veya çevrenizdeki aynı yaş grubu kuzenlerini örnek göstermek çok yardımcı olacaktır.
Siz ve çocuğunuz tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunuz andan itibaren bez kullanma alışkanlığına son verin. Bezi çıkartmak çocukta farkındalık yaratacaktır.
Bezini çıkartıp eğitime başladığınız zaman 30-40 dakikada bir tuvaleti var mı diye sorun, olmadığını söylese bile her saat başı tuvalete götürün, 1-2 dakika oturmasına izin verin.
Çocuğunuzun beden dilini yakın takip edin, yüzü kızardığında, sallandığında, eliyle kasıklarını tuttuğunda tuvalete oturtun.
Tuvaletini kendi kendine yapabilmesi için giysilerini çıkarıp giymesine yardımcı olun.
Sifonu çekme, köpüklerle el yıkama gibi işlemleri onun için eğlenceli hale getirin.
Tuvalette yaptığı her başarılı işlem sonrasında minik bir ödül veya övgüde bulunun.
Sabırlı olun kesinlikle acele etmeyin. Tuvalet eğitimi 24. aydan sonra başlayıp 4 yaşa kadar sürebilir. Hemen pes etmeyin ve çocuğu sıkmadan yavaş yavaş eğitim verin.