Çocuklarda Üfürümün Önemi
Yazar Gülden Kafalı • Çocuk Kardiyoloğu • 7 Mart 2020 • Yorumlar:
Değerli Ebeveynler,
Çocukluk çağında üfürüm duyulması başlıca üç nedene bağlıdır; Kalbin ortasındaki duvarda delik bulunması, kalp kapaklarında darlık veya yetersizlik olması, masum üfürüm.
Masum üfürüm: Çocukluk çağında duyulan üfürümlerinin yarıdan fazlası masum üfürümlerdir. Masum üfürümler kalpte herhangi bir bozukluk olmadan duyulur. Çocuklarda dakikadaki kalp atım sayısının erişkinlere göre daha fazla olması nedeniyle, hızlı akan kanın kalpte veya büyük damarlarda dolaşırken yaptığı türbulans (titreşim) sonucu duyulan uğultudur. Ateş ve kansızlık dönemlerinde, dakikadaki kalp atım sayısı daha fazla olduğundan masum üfürümler daha şiddetli duyulur veya duyulabilir hale gelir. Çocukluk çağının her döneminde masum üfürüm duyulabilir. Bu üfürümün çocuklara hiçbir zararlı etkisi yoktur. Onbeş yaşa kadar kaybolabildiği gibi, erişkin yaşa kadar da devam edebilir. Üfürümün kaybolup kaybolmamasının hiçbir önemi yoktur.
Önemli bir yakınma veya bulgu olmadan, sadece üfürüm duyulması doğuştan (delik, darlık gibi) veya edinsel (kalp romatizması gibi) bir kalp hastalığına da bağlı olabilir. Deneyimli bir çocuk hekimi duyduğu üfürümün masum üfürüm veya kalp hastalığıyla ilişkili olabileceği konusunda fikir sahibi olsa da, biz çocuk kardiyoloji uzmanları olarak kesin tanının ancak ekokardiyografi ile konulacağını söyleyebiliriz. Ekokardiyografik inceleme sonucunda, çocukta kalp hastalığı saptanmazsa ve duyulan üfürüm masum üfürüm kabul edilirse doğuştan kalp hastalığı olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz.
Çocukluk çağı kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavi sonuçları sıklıkla yüz güldürücü olmaktadır. Ancak gecikilmiş vakalarda tedavisi mümkün bir hastalığın bile, tedavi şansı kalmayabilir. Doktorunuz çocuğunuzda yakınma olsun veya olmasın, üfürüm duyduğu için önerdiği taktirde, fazla zaman kaybetmeden bir çocuk kardiyolog tarafından çocuğunuzun değerlendirilmesi uygun olur.
Romatizmal kalp hastalığı edinsel kalp hastalıklarının başında gelmekte ve sıklıkla üfürüm dahi duyulmaksızın sessizce ilerleyebilmektedir. Özellikle 5-10 yaş grubu çocuklarda çok sık boğaz enfeksiyonu yapan beta hemolitik streptokok’ lar, bazı hassas çocuklarda romatizmal kalp hastalığına neden olabilir. Bu nedenle okul öncesi dönemde ekokardiyografik incelemesi yapılmış olsa da, her çocukta okul çağında (6-10 yaş) ekokardiyografi tekrarının yapılması romatizmal kalp hastalığı ve onun dışında çok nadir olup, daha geç bulgu verebilen bazı genetik nedenli kalp hastalıklarının gözden kaçırılmaması açısından önemlidir.