Çocuklarda Yürüme Bozuklukları Tedavisi

Yazar Ali Fuat Karataş • 23 Mart 2023 • Yorumlar:

Çocuklarda yürüme bozuklukları Ankara, çeşitli nedenlerden ortaya çıkan ve çocuğun ideal bir şekilde yürümesine engel olan problemlerdir. Gebelikten doğuma, doğumdan ise ergenliğe kadar gelişmeye devam eden ayak dokuları sayesinde işlevsel bir şekilde yürümemiz mümkün olur. Bununla birlikte bahsi geçen dokulardaki bazı problemler, özellikle de çocukluk çağında bireyin yürüme şekliyle ilgili sorunlara yol açabilirler. Bu sorunlar arasında topallayarak yürüme, ağrılı yürüyüş, spastik yürüyüş, ördek yürüyüşü ve kısa bacak yürüyüşü gibi yürüyüş bozuklukları yer almaktadır. Bahsi geçen yürüyüş bozukluklarının pek çok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerin belirlenebilmesi ve çocuğun erkenden sağlıklı bir yürüyüş şekline kavuşabilmesi için uzman ile görüşülmelidir.

Çocuklarda Yürüme Bozuklukları Nedir?

Çocuklarda yürüme bozuklukları, çocuğun ideal bir şekilde yürümesine engel olan ve yüzden de çocuğun yaşamını zorlaştıran bozukluklardır. Bu bozukluklar ayakların, bacakların, dizlerin ve kalça bölgesinin anatomik yapısındaki deformiteler sebebiyle meydana gelebilmektedirler. Çocuklarda yürüme bozuklukları, yürüme bozukluğunun çeşidine, neden meydana geldiğine ve şiddetine göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Bu tedavi sürecinde, bireyin yürüyüş karakteristiğini belirlemek ve yürüyüşle alakalı sorunları detaylı olarak incelemek için Üç Boyutlu Yürüme analizi gibi uygulamalara da başvurulabilir. Böylece hastanın şikayetleri detaylı olarak değerlendirilir ve bu şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik özel tedavi uygulamaları gerçekleştirilir.

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Neden Olur?

Çocuklarda yürüme bozukluğu nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kas ve kemik ağrıları.
  • Enfeksiyon hastalıkları ve doku iltihaplanmaları.
  • Gelişim bozuklukları.
  • Eklem hastalıkları ve eklem bozuklukları.
  • Bacaklar arasında boy eşitsizliği bulunması.
  • Serebral palsi gibi hastalıklar.
  • Anormal kas aktivitesi.

Çocuklarda yürüme bozukluğu nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Yürüme bozukluklarının nedenleri, pediatrik ortopedi doktorları tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri sayesinde belirlenebilmektedir.

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Tipleri Nelerdir?

Çocuklarda görülen yürüme bozukluğu tipleri şunlardır:

  • Trendelenburg Yürüyüşü (Ördek Yürüyüşü): Kalça bölgesindeki bazı kas gruplarının güçsüzlüğü nedeniyle ortaya çıkar. Yürüme gibi aktiviteler sırasında, bahsi geçen sorunun bulunduğu tarafa basıldığında vücudun diğer tarafı desteklenemez. Bu da ördekvari bir yürüyüşe sebep olur. Perthes hastalığı sırasında da trendelenburg yürüyüşü gözlemlenebilir.
  • Ağrılı Yürüyüş: Bel, kaça ve bacak bölgesinde meydana gelen ağrılardan dolayı, çocuğun bir tarafa daha az yük vererek yürümesidir. Bu yürüyüş tipi topallama olarak da bilinmektedir.
  • Kısa Bacak Yürüyüşü: Çocuğun bacaklarındaki boy eşitsizliği nedeniyle ortaya çıkar. Çocuk kısa olan bacağını parmak uçlarında yürüyerek kullanabilir. Bazı bireylerde, bacaklar arasındaki boy farkı çok fazla olmadığı için bu rahatsızlığı fark etmek mümkün olmayabilir.
  • Spastik Yürüyüş: Genelde serebral palsi hastalarında görülen bu yürüyüş tipinde kaslar istemsiz bir şekilde, aşırı miktarda kasıldığı için bireyin ideal şekilde yürümesi mümkün olmaz.

Çocuklarda yaygın bir şekilde görülen yürüme bozukluklarından bazıları bunlardır.

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Yürüme bozukluğu olan çocuklarda, yürüme bozukluğunun tipine ve şiddetine göre farklı belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtiler arasında yürürken ağrı hissi duymak, topallamak ve parmak uçlarında yürümek gibi şikayetler yer alabilir. Bu gibi belirtiler sebebiyle yürüme bozukluğundan şüphelenen ebeveynlere, en yakın zamanda çocuklarını bir pediatrik ortopedi hekimine götürmeleri tavsiye edilir. 

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Nasıl Geçer?

Bazı yürüme bozuklukları, dokulardaki geçici hasarlar sonucu ortaya çıkarlar. Zaman içerisinde dokular iyileştiğinde çocuğun yürüme paterni de düzelmiş olur. Ancak bazılarında ise fizik tedavi uygulamaları, ilaç kullanımı ve hatta cerrahi tedavi gerekli olabilmektedir. 

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Nasıl Önlenir?

Çocuklarda görülen yürüme bozukluklarını önlemek her zaman kolay değildir. Çünkü bu yürüme bozuklukları genetik veya doğumsal etmenler sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte sonradan gelişen yürüme bozukluklarını, çocuğun yürüme şeklini takip ederek ve yapılan yanlışları düzeltmeye çalışarak önlemek mümkündür. Aynı şekilde çocuğunun yürümesiyle ilgili bir problem olduğunu düşünen ebeveynlere de sorun ilerlemeden bir hekim ile görüşmeleri tavsiye edilir. Böylece yürüme bozukluğunun ilerlemesi önlenebilir. 

Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yürüme bozukluğu tedavisi kapsamında pek çok farklı uygulamaya başvurulabilir. Bu uygulamalardan ilki üç boyutlu yürüme analizidir. Bu uygulama sayesinde çocuğun yürüyüşü bilgisayar programları yardımıyla modellenir. Yürüyüş paternindeki sorunlar belirlenir. Daha sonra ise tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı kararlaştırılır. Yürüme bozukluğu tedavilerinde fizik tedavi uygulamalarına ve özel egzersizlere de başvurulabilmektedir. Aynı şekilde gerek görülürse cerrahi işlemler de gerçekleştirilebilmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Fuat Karataş Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)