Çocukları Sınırlarla Güvene Alıyoruz

Yazar Merve İzbul • 5 Ağustos 2024 • Yorumlar:

ÇOCUKLAR NEDEN SINIRLARA İHTİYAÇ DUYARLAR?

⮚ Sınırlar, çocukların araştırma yapmasını sağlar.

⮚ Sınırlar, onaylanan davranışların yolunu belirler.

⮚ Sınırlar ilişkileri belirler.

⮚ Sınırlar büyümenin ölçütüdür.

⮚ Sınırlar güvenlik sağlar (Mackenzie, 2016).

EBEVEYNLER NEDEN SINIR KOYMAKTA ZORLANIRLAR?

⮚ Anne babaların çocukluklarından kalan bastırılmış istekleri ve yetiştirilme tarzları sınır  koymalarına etki eder. Yaşadıklarına benzer deneyimleri kendi çocuklarına yaşatmak  istememeleri sınır koymalarını engelleyebilir. 

⮚ Anne babaların çocuklarıyla geçirecekleri sınırlı zaman dilimini şefkatli, iyi ilişkiler  içinde geçirmek istemeleri sınır koyamamanın önemli bir nedenidir. Ayrıca çocuklarına  "yeterince" zaman ayıramıyor olmanın huzursuzluğu ve suçluluk duygusu tutarsız  davranmalarına yol açabilir. 

⮚ Çocukların özellikle başkalarının yanında kurallara verdiği öfke tepkisinden anne  babalar kendilerini sorumlu tutabiliyorlar. Bu durumda yaşanan suçluluk duygusu sınır  koymayı zorlaştırabilir. 

⮚ Çocuk eğitiminde bir şeyleri yanlış yapma kaygısıyla bir kısım anne babanın  yaptıklarını çocuklarının tepkileriyle doğrulama ve onaylama ihtiyacı duymaları sınır  koymada gerekli kararlılık ve sürekliliği göstermeyi engelleyebilmektedir. Hiçbir çocuk  dünyaya kullanım kılavuzu ile gelmemektedir. Çocuk yetiştirme konusundaki bilgi  eksiklerimiz de doğru sınır koymamızı engeller (Yalova / Merkez- 700.Yıl Osmangazi  Ortaokulu,2020). 

ÇOCUKLAR SINIRLARI NASIL ÖĞRENİR? 

Çocuklara sınır koyma her yaş döneminde çocuğun gelişim dönemine uygun olarak  yapılabilir. Çocuklar yetişkinlerden farklı biçimde somut şeylerle öğrenirler. Duyduklarını ve  yaşadıklarını test ederek aktif bir araştırma yaparlar. Ama kurallarımıza uymaları, duyduklarına  değil; yaşadıklarına bağlıdır. Bu da bize, kurallarımızı öğretme yöntemlerimizle ilgili ipuçları  verir. İki temel yöntem vardır: Sözler ve davranışlar. İkisi de ders öğretir ama somut olan  davranışlardır. Davranışlar, kurallarımızı belirler (Mackenzie, 2016). 

Çocuğa sınır koymadaki temel kural tutarlı ve kararlı olmaktır. Sözlerimizle  davranışlarımız uyumluysa çocuklarımız sözlerimize güvenmeyi öğrenir ve bu sözlerin ardındaki kuralları kavrar (Mackenzie, 2016). Net olan tutum ve davranışlar karşısında çocuk  kendini güvende hisseder. Sözlerimizle davranışlarımız uymazsa çocuklar kurallarımızı dikkate  almaz ve davranışlarımızdan çıkardıklarına göre tepki verirler. Dolayısıyla anne ve baba  arasındaki tutum ve davranışlar birbiriyle tutarlı olması gerektiği gibi bireysel söylemleri ile  davranışlarında da tutarlılık olmalıdır. Aynı zamanda okula giden bir çocuk için okul  ortamındaki kurallar ve sınırlar ile ev ortamındaki kurallar ve sınırlar da birbiriyle tutarlı olduğu  zaman çocuğun kafası karışmayacak ve daha iyi uyumlanacaktır.  

KOYULAN SINIRLARIN SONUCUNU ETKİLİ KILAN NEDİR? 

⮚ Tutarlılık 

⮚ Bağlantılı olma 

⮚ Onaylanan davranışlara örnek oluşturma 

⮚ Zaman sınırlamaları 

⮚ Yeni bir başlangıç (Mackenzie, 2016). 

PSİKOLOG MERVE İZBUL

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)