Çocuklarımıza Mahremiyet Eğitimi Veriyor muyuz?
Yazar Melike Altuntaş • 3 Ekim 2024 • Yorumlar:
Herkese merhabalar,
Uzun zamandır kaleme almak istediğim bir konuydu Mahremiyet Eğitimi , Toplum vicdanının da şahit olduğu, hepimizin sonucu merakla ama en çokta bir an önce çözülmesini umut ettiğimiz Narin Güran cinayetinin ardından sıkça dile getirilmesin bir kez elzem olduğunu düşündüğüm Mahrem..
Neydi Mahrem?
Bize özel ve saklı olan ,dokunulsun veya bilinsin istemediğimiz, biz alanlarımız..
Peki Mahremiyet sadece yetişkin hayatına dair, yetişkin hayatına dahil midir?
Çocuklarımıza mahremiyeti öğretiyor ve bu alanlarına, sınırlarına bizler de saygı duyuyor muyuz?
Mahremiyet Eğitimi de diğer tüm eğitimlerde olduğu gibi ailede başladığımız bir eğitimdir. Öğretmekle kalmayıp, öğretmeye çalıştıklarımızı bizim de uygulayıp, uyumlandığımız bir eğitim sürecidir. Çocuklar normali önce evlerimizde öğrenir. Mahremiyetini ihlal eden öncelikle aileler olursa çocuklar bunun normal ve olması gereken olduğunu öğreneceği için, suiistimale uğrayabilir ve istismara açık hale gelebilirler. Çocuğumuza bedeninin sadece ona ait olduğunu, o istemeden kimsenin dokunamayacağını, iyi dokunuş, kötü dokunuş ayrımını, dokunulmaması gereken vücut bölgelerini, istemediği hiç bir şeyi yapmak zorunda olmadığı ve hayır deme hakkının olduğunu, istemediği / maruz kaldığı ortam ve durumda bulunmamak için yardım isteyebileceğini ve bunun için gerektiğinde “çığlık atmayı” öğretmeliyiz .
Mahremiyet Eğitimi Ne Zaman Verilmeye Başlanmalı?
4- 6 yaş aralığında vermenin doğru zamanlama olduğunu söylemekle birlikte, 3 yaş itibariyle de yine ve hep çocuğun anlayabileceği düzeyde ve merak ettiği kadarıyla olmasının doğru olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Çocuklarımız yarınlarımızın emaneti ve sahibi, hepsi çok kıymetli ..
Mahremiyet Eğitimine önem verelim, ihtiyaç duyulduğunda veya yetersiz kaldığımızı hissettiğimiz anlarda uzman desteğini almaktan çekinmeyelim.
Melike ALTUNTAŞ
Aile Danışmanı