Çocukların Dünyasında Yalan

Yazar Raziye Tatık Bayram • 11 Ağustos 2024 • Yorumlar:

“Ah, yalan dünyada, yalan dünyada

Yalandan yüzüme gülen dünyada... “

Sözleriyle yaşadığımız dünyanın yalan dünya olduğunu dile getiren Neşet ERTAŞ, dünyanın yalan olduğu kadar dünyanın yüzüne gülmesinin de yalan olduğunu ifade etmiştir.

Yaşadığımız dünyada yalan söyleyen birey sayısı arttıkça güven duygusu da azalmaktadır.

Yalan söylemenin arttığı, güven duygusunun azaldığı yaşam alanında biz yetişkinler zorlanırken çocuklarımıza yalan söylemeyi öğretmeden nasıl büyüteceğiz?

Gözümüzden sakınarak büyüttüğümüz çocuklarımızı her zaman güvenli ortamlarda bulunmasını istiyoruz fakat günümüz toplumumuz da pek de mümkün görünmüyor.

“Ben sana değil çevreye güvenmiyorum!” güvenin olmadığı yalan dünya da hepimizin kullandığı bir cümledir. Evet, çevreye güvenmiyoruz fakat çocuklarımıza da güvenmiyoruz. Güvenmediğimiz gibi de güvenmediğimizi çocuklarımıza yansıtıyoruz. Üzerine bir de yasaklar getirilince çocuklarımız yalan söylemeye başlıyor.

Eğitimin ilk başladığı ailede yalan söyleme davranışı başlar ise yaşamın diğer her alanında çocuk yalan söylemeye başlayacaktır.

Çocuklarımıza yalan söylemeyi öğretmemek için çocukların ilk eğitmenleri olan ebeveynler olarak örnek olmalıyız.

Yalan söylememeliyiz!

Örneğin market alışverişinde çocuğumuzun istediği cipsi almak istemediğimizde “param yok” demek yerine “cips almak istemiyorum senin sağlığın için zararlı” dediğimiz de çocuğumuz doğru söylediğimiz için bize güvenecektir.

Paramızın olmadığını söylemiş olsaydık çocuğumuz yalan söylediğimizi anlayacak ve zor durumlar da yalan söylenmenin normal olduğu mesajını algılayacaktır.

Çocuğumuzun yalan söylemeyi öğrenmemesi için dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise çocuğumuzun yalan söylediğini gördüğümüzde doğruyu söylemesi için fırsat tanımalıyız. Örneğin çocuğumuzun duvarları boyadığını gördük. Gidip çocuğumuza “seni gördüm sen boyadın duvarları” dememeliyiz!

“Acaba duvarları kim boyadı? Bence... “ diyerek çocuğunuzla konuşarak doğruyu ifade etmesini sağlamalıyız.

Karşılıklı iletişimler de duyguların önemli olduğunu düşündüğümüzde çocuğunuz size yalan söylediğinde sizin tepkinizi ölçecektir. Kızmak veya görmezden gelmek yerine üzüldüğümüzü hissettirmeliyiz ki kendi hatasının farkına varmalıdır.

Çocuklar bizim geleceklerimiz... geleceğimiz olan çocukları bizler yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz çocuklarımız okulda öğrendiklerinden çok evde öğreniyorlar. Eğitimin en önemli olduğu yer aile en önemli olduğu eğitmenler ise ebeveynlerdir.

Yalandan dünyada gerçekleri konuşan çocuklar yetiştirmek ümidiyle...

Raziye TATIK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Raziye Tatık Bayram Çocuk Gelişimi, Aile Danışmanlığı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)