Çocukların Kreşe Başlama Süreci
Yazar Merve Kurt Efe • Psikolog • 20 Ekim 2020 • Yorumlar:
Kreşe başlama ve alışma sürecinde ebeveynlerin kafasında soru işaretleri olabilir. Bu süreçte çocuğun ebeveyni ile arasındaki bağların zarar görmemesi ve sürecin en sağlıklı şekilde tamamlanabilmesi için bazı durumlara dikkat etmek gerekiyor.
Okul seçimi yaptıktan sonra okulun daha sakin olduğu bir saat seçip çocuğunuzla beraber okulu gezmeye gidebilirsiniz. İlerleyen günlerde bulunacağı ortamı önden sizinle birlikte keşfetmesi, öğretmeni ile tanışması okula olan güvenini arttıracaktır.
Okul keşfinden sonra birlikte bir okul alışverişine çıkabilirsiniz, okulda kullanacağı eşyaları kendisinin seçmesi motivasyon kaynağı olacaktır. Ayrıca kreşe başlamadan önce birlikte kreş ortamını anlatan resimli hikaye kitapları okuyabilirsiniz. Okuma yaptıktan sonra kreşin nasıl bir yer olduğuna dair sohbetler edebilir ancak bunu yaparken abartıdan uzak olmak gerekir, abartılı anlatımlar okula başladığında hayal kırıklığı yaşatabilir. Yine süreci kolaylaştırmak adına evden çok sevdiği bir oyuncağı yanında götürmesine izin verebilirsiniz. Bulunduğu ortamda kendine ait eşyaların olması güven verecektir.
Korkuları ve endişeleri olduğunu söyleyen çocuğu dinlemeli ve neden böyle hissettiğine dair konuşmalısınız. ‘ Sen artık kocaman abla oldun, korkacak ne var bunda’ demek çocuğunuzun endişesini azaltmaz aksine ben büyüdüm abla oldum ama neden korkuyorum düşüncesine kapılıp kendini yetersiz hissetmesine sebep olabilir.
Kreşin ilk günü çocuğunuzu bırakıp gitmek çocuğunuzun yalnız hissetmesine sebep olabilir. Etrafındaki insanları daha iyi tanıyana kadar beklemelisiniz. Oryantasyon dönemi çocuktan çocuğa ve yaşa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kesin bir alışma süreci yoktur. Ancak alışma sürecinde okulda kalınan süreyi aşamalı olarak arttırmak gerekir. Oryantasyon sürecinin ilk günleri okulda beklemek daha uygun olur, okula ve ortama güvenebilmesi için istediği zaman size ulaşabilmeli ancak işiniz var ve gitmeniz gerekiyor ise mutlaka ayrılmadan önce çocuğunuza haber vermelisiniz. Habersiz ve gizlice giderseniz ertesi gün yanınızdan ayrılma konusunda direnci artabilir. Ayrıca söz verdiğiniz saatte okula dönmeniz güvenin sarsılmaması için önemli. Okul öncesi çocuklarda soyut kavramlar oluşmadığı için saat vermeniz çok anlaşılır olmayacaktır bunun yerine öğle yemeğinden sonra veya yemekten önce alacağım diyerek somutlaştırabilirsiniz. Çocuğunuz oryantasyon sürecinin ilerleyen zamanlarında ayrılırken duygusallaşsa da tepkileri günden güne azalıyorsa bu, okula ve öğretmenine güvendiği anlamına gelir.
Sevgili anne ve babalar; Yaşadığınız bu deneyimin normal olduğunu unutmayın. Sabırlı, duyarlı ve kararlı bir tutum sergilemeniz kreşe uyum sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır.