Çocukların Psikolojik Sağlığı İçin 5 Alışkanlık
Yazar Merve Şirikçi Turhan • 27 Ağustos 2024 • Yorumlar:
Çocukların psikolojik sağlığı, onların genel gelişimi, gelecekteki yaşam kaliteleri ve toplumla olan ilişkileri açısından büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir psikolojik yapıya sahip çocuklar, duygusal dayanıklılık geliştirir, akademik ve sosyal hayatta başarılı olur ve ileriki yaşlarında sağlıklı bireyler olarak toplumda yer alırlar. Çocukluk döneminde kazanılan sağlam psikolojik temeller, yaşam boyu sürecek bir denge ve refahın anahtarıdır. Aynı zamanda, çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaları, aile içi dinamikleri de olumlu etkiler, dolayısıyla hem bireysel hem de toplumsal anlamda büyük bir değer taşır. Çocuğunuzun psikolojik sağlığı için kazandırabileceğiniz 5 alışkanlık:
1.Fiziksel sağlık zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler, düzenli spor yapmak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olur.
2. İyi uyumak beynimizi şarj etmek gibidir. Daha iyi odaklanmamıza, daha iyi hissetmemize ve daha iyi büyümemizi sağlar. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmayı deneyin ve bunun sizi nasıl değiştirdiğini izleyin. Araştırmalar gösteriyor ki yeterli kaliteli uykuyu alan çocuklar duygularını daha iyi kontrol edebiliyor ve daha az bilişsel problemle karşılaşıyor.
3. sağlıklı beslenmek ve yeterli su içmek. Beyninizin daha iyi çalışmasını sağlar. Dehidre olmak enerjinizi düşürür, düşünme ve öğrenme becerilerinizi olumsuz yönde etkiler.. Vücudunuza doğru enerjiyi vermek doğru işlemesi için temel gerekliliktir. Çeşitli beslenerek yeterli vitaminleri almak beyninizin iyi çalışmasını sağlayacak.
4.duygularını paylaşabilecekleri güvenli kişiler bulmak. Sosyal ilişkilere sahip olmak ve duyguları paylaşabilmek stresle başa çıkabilme becerimizi arttırır.
5. Yaratıcı aktiviteler. Resim çizmek, boyama yapmak, hikaye yazmak, bir şeyler inşa etmek, melodi oluşturmak, dans etmek.. yapılan çalışmalar yaratıcı aktivitelerin stresi azaltmada etkili rol oynadığını gösteriyor.
Psikolojik Danışman Merve Şirikçi Turhan