Çocuklarla Psikolojik Danışmanlık Süreci Nasıl Başlar, Nasıl Devam Eder?
Yazar Rümeysa Akdağ • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 29 Mart 2022 • Yorumlar:
Çocuğunuz için psikolojik danışmanlık süreci hakkında bilgi almak istiyorsanız öncelikle yaş grubuna göre başlıkları takip ederek okumaya devam etmelisiniz.
Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklarda Psikolojik Danışmanlık
Çocuğunuz henüz ilkokula başlamadıysa ilk görüşmeye muhakkak sadece anne ve babayı alarak ilerlemekte fayda görüyorum. Bu görüşmeye çocuğun gelmemesi sürecin devamı açısından oldukça önem gösterir. Yaş itibari ile küçük olması sebebi ile bekleme salonunda ben aile ile görüşürken yalnız kalması, benim aile ile görüştüğümü görmesi ve bu süreçleri izlemesini tercih etmiyorum çünkü ilerde bireysel olarak sadece çocuğunuzla ilerlemeye karar verirsek benimle kuracağı ilişkide direnç gösterebilir.
İlk seansta ebeveynler ile detaylı görüştükten sonra aileden alacağım bilgilere göre sürecin ilerleyişi farklılık gösterir. Çocukla çalışma yapılacağı gibi çocuk odaklı aile danışmanlığı şeklinde de görüşmelere devam edebilir.
Okul öncesi dönemde aileler daha çok; alt ıslatma davranış problemleri, uyku sorunları, kardeş kıskançlığı, gelişimsel gerilik, konuşma bozukluğu, dikkat dağınıklığı, öfke nöbetleri, içine kapanıklık, anaokulunda yaşanılan sorunlar, tuvalet eğitimi, teknoloji bağımlılığı, ölüm ile ilgili yaşantılar, cinsel oyunlar ya da davranışlar hakkındaki kaygılar, çocuğun çok kaygılı olması, korkular, fobiler ya da takıntılı davranışlar sebebi ile randevu almaktadır.
Bu dönemde konu ne olursa olsun kapsamlı bir değerlendirme yapmak için Gelişim Testi uygulanmasında fayda vardır.
Okul Dönemindeki Çocuklarda Psikolojik Danışmanlık
Okula başlamış olan çocukları için psikolojik danışmanlık desteği almak istendiği takdirde ilk seansta muhakkak anne baba ve çocuk ile görüşüyorum. İlk seanstaki içeriğe bağlı olarak psikolojik değerlendirme sürecinin nasıl devam edeceğine karar verilir. Burada problemin ne olduğu, ailenin beklentileri, çocuğun ritmi belirleyici faktörlerdir.
Psikolojik değerlendirme sürecinde çoğu zaman çocuk için bir değerlendirme testine ihtiyaç duyulur. Tüm bu aşamalardan sonra ne sıklıkta ve nasıl ilerleneceği belirlenir.
İlkokul döneminde aileler daha çok; akademik problemler, davranış problemleri, okula uyum sorunları, alt ıslatma, kaygı, özgüven, takıntılı davranışlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, akran zorbalığı, teknoloji bağımlılığı, cinsel eğitimin nasıl verileceği hakkında endişeler, içe kapanıklık, sosyal fobi, aile içi iletişim sorunları, özel öğrenme güçlüğü, ilgi ve yetenekleri keşfetme, yalan söyleme, zeka testi yaptırma gibi konular hakkında randevu almaktadır.
Çocuğunuz için psikolojik danışmanlık desteği almak istiyorsanız, unutmamanız gereken en önemli konulardan birisi; psikolojik değerlendirme süreci ile tedavi sürecinin farklı aşamalar olduğudur.