Çocukluk Döneminde Aşk Var Mıdır?
Yazar Hazel Özçelik • 24 Temmuz 2023 • Yorumlar:
Günümüzde çocuklar aşkı sıklıkla dile getirip, arkadaşları veya ebeveynleri ile sıklıkla konuşur duruma gelmişlerdir. Bir çocuk birinden hoşlandığını söylediğinde, ya da evleneceğini ifade ettiğinde ebeveynler çoğunlukla ne yapacağını bilemez ve destek arama yoluna giderler.
Çocuklukta aşk var mıdır? Yetişkinler aşka nasıl yaklaşmalıdır?
Çocukların aşkı keşfetmesine izin verin
Çocuklar yaşadıkları hoşlanma duygusunu akranlarını öperek, kartlar veya notlar hazırlayarak, hatta eşyalarını paylaşarak gösterebilirler. Aynı zamanda çocuklar birbirlerinden hoşlandıklarında duygularını bazen saç çekerek veya arkadaşlarına vurup kaçarak anlatabilirler.
Bütün bu davranışların altında çocukların ilgi duyduklarına kendini beğendirme çabasıyla hareket ettikleri gerçeği yatar. Hissettiklerini anne babaları ile paylaşırken, onlara “Biz evleneceğiz” diyebilirler. Erken dönemde aşk çocukların neşeli olmalarını sağlarken, yetişkinlerin yaklaşımları ile travma yaşamalarına sebep olabilir.
Çocuklar kaç yaşında âşık olurlar.
2 yaş civarında bazı çocuklar cinsiyet ayrımını kavrayabilirler. Kendini kız çocuk ya da erkek olarak algılayıp ve bir cinsiyet rolü benimseyebilirler. Yine erken yaşlarda, birçok psikososyal deneyimin etkisiyle çocukta cinsel ilginin hedefi şekillenmeye başlar.
Anne-babalar çocukların aşka yönelik yorumlarını nasıl algılarlar?
Çoğu zaman çocuklar bunu doğrudan veya dolaylı yoldan ifade ederler. Özellikle okul öncesi dönemde ailelerine söyleyebilirler. İlköğretim döneminde ise daha sık arkadaşları ile paylaştıkları görülür. Bazen doğrudan gidip kulaklarına söylerler, ya da kartlara yazıp verirler.
Çocuklar âşkı nasıl yaşıyor?
Çocuk “âşık oldum”, ''çıkıyoruz'' ya da ''evleneceğiz''dediğinde belki de karşısındaki kişiye karşı hiçbir duygu hissetmiyor, bu cümle ile başka bazı şeyleri anlatabiliyor olabilir. Bu gibi sözlerle büyüdüğünü gösterip, ilgi gereksinimini belirtebilir. Çocuklar 3-5 gün aşık olduğunu anlatıp, aşık olduğuna hiçbir ilgi göstermeyip, hatta kimden hoşlandığını bile hızla unutabilirler. Bazılarında da öğrenilmiş bir rol olarak aşk davranışı görülebilir. Sıklıkla ebeveynlerini taklit ederler. Boşanmış/ayrı ebeveynleri olan çocuklar kendisinin de aynı şeyi yaşayacağını düşünerek karşısındakine daha fazla ilgi gösterip beklentiye girebilirler.
Çocuklar aşkı farklı şekillerde gösterebilirler. Her sabah okula gittiğinde âşık olduğunu söylediği kişi ile aşk ilişkisinin getirdiği bazı kalıp davranışlarını özenle yerine getiren ve ardından kalan zamanlarında da kendi halinde oynayan, karşısındakine yönelik yoğun ilgi ve kendini beğendirme çabası ile davranan , âşık olduğu çocuğa karşı vurup kaçma, saç çekme gibi saldırgan denilebilecek davranışlar sergileyen çocukların hepsi aşkı farklı şekilde yansıtabilirler.
Çocuklar çoğunlukla kimlere aşık olur?
Çocuklar çoğu zaman kendi sınıflarından olanlara aşık olurlar. Bazen anneye, babaya, öğretmene, yaşça büyük başka birine de aşık olabilirler. Bu ilgiyi de “Biz evleneceğiz” şeklinde ifade ederler. Yıllar içinde yaşanan deneyimlerle ve duyguların olgunlaşması ile beraber aşk halleri de çocukluktan başlayarak gittikçe gelişir ve çocuklukta oluşturulan temeller üzerine inşa edilir.
Çocukluk aşkında toplumsal cinsiyet kalıplarına dikkat edilmeli.
Erkek çocuk, sınıfta bir kıza ilgi duyduğunda aile tarafından o kız, “Sınıfın en çalışkan, bıcır bıcırı” diye başkalarına anlatılırken, aşkını dillendiren kız çocuğa ise keskin yanıtlarla karşı çıkmak çocuğun ileriki ilişkileri için yıkıcı olabilir. Çocukların bu dönemdeki açık sözlülüğünden faydalanmak gerekir. Çünkü çocuklar erken çocukluk döneminde kime ilgi duyduğunu ve onunla evleneceğini rahatlıkla söyleyebilmesinin yanısıra ergenlikte ise durum tamamen farklılaşır. Bu nedenle çocukluk döneminde gelen bu yorumların dikkate alınması ve desteklenmesi gerekir.
Aileler nelere dikkat etmeli?
-
Küçük çocuklar birçok sözcüğü, anlamını bilmeden kullandığı için “Âşık oldum” dediklerinde onların ne hissettiğini merak edip, onların dünyasındaki aşk kavramını anlamaya çalışın.
-
Anne baba olarak geçmiş deneyimlerinizi çocuğa yansıtmadan, aşka dair kötü bir algı oluşmadan, öznel yorumlardan kaçınarak aşkı anlatın.
-
Çocuğun yaşayabileceği utanç ve suçluluk duygusunu düşünerek verilen tepkiye dikkat edin.
-
Genellikle çocuğun aşk ifadesinin geçici olduğunu bilin. Eğer bu duyguyu aşırı yaşıyor, gündelik etkinlikleri aşk etrafında dönüyor, yaşıtlarına göre abartılı cinsel rol sergiliyorlarsa nedenlerini araştırın, gerekiyorsa destek alın.
-
Onların aşk alanını keşfetmesine izin verin. Gözlemci ve dinleyici olarak dışarıdan bakın. Yargılamayın. Baskıcı tutum ve davranışlardan kaçının.