Çörek Otu ve Yağı

Yazar Eylül Fatma ŞenolDiyetisyen • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Genellikle Akdeniz kıyılarında ve halk arasında çörekotu olarak bilinen Nigella Sativa,otsu bir bitkidir ve temel etken bileşeni TİMOKİNON’dur.Fitoterapide yaygın olarak kullanılan çörekotu hem tohum hem de yağ olarak ,soğuk algınlığı ,baş ağrısı vb.rahasızlıkların tedavisinde binlerce yıldır kullanılmaktadır.Çörekotunun etken maddesi olarak bilinen timokinonun vücudumuza olumlu birçok etkisi vardır.Bunlardan bazıları ;

1.ANTİ-DİYABETİK

Diyabette , insülin üretim etkilerini ve pankreasın hücrelerinde verimliliği azaltan oksidatif stresin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Çörekotu ve bileşenlerinin oksidatif stresi azaltmaları ve böylece pankreas beta hücre bütünlüğünün korunmasını sağlamaları nedeni ile diyabete karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Birçok çalışmada çörekotu tohum ve yağının pankreas hücreleri üzerindeki koruyucu etkisi olduğu da gösterilmiştir.

Çörekotunun insülin direnci sendromuna etkisini göstermek amacıyla 60 hastada yapılan bir çalışmada, birinci grup hastalar 6 hafta süreyle statin ve metformin alırken ikinci gruba ilave olarak 2x2,5 ml. çörekotu yağı verilmiştir. Sonuç olarak çörekotu ilave edilen grupta kolesterol ve açlık kan glukoz düzeylerinde daha belirgin bir düzelme görülmesi çörekotunun insülin direnci tedavisinde etkisini ortaya koymaktadır.

2.ANTİHİSTAMİNİK

Almanya’da 600 hastada çörek otu yağının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada ,toz alerjisi ,akne,astım ve genel immün sistem zayıflığı gibi allerjik hastalıkların %70’inde iyileşme sağlandığı görülmüştür.Bu sayede çörek otu yağı alerjik hastalıkların tedavisinde etkili olan yardımcı bir ajandır.

3.KAN BASINCI DÜŞÜRÜCÜ

Yapılan çalışmalarda hafif tansiyonu olan kişilerde antioksidan ve diüretik etkisi ile çörek otu yağı ;yüksek kan basınçlarının düşmesine yardımcı olmuştur.

4.ANTİOKSİDAN

İçerdiği çoklu doymamış yağ asitleri miktarı ve oranları açısından çok iyi bir antioksidandır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)