Coronavirüs’den Dolayı Eve Kapandığımız Bu Günlerde Diş Ağrımız Olursa Ne Yapmalıyız?
Yazar Mithat Terzi • Diş Hekimi • 27 Nisan 2020 • Yorumlar:
Covid-19 virüsü tüm dünyayı sarmış ve sosyal hayatımızı da etkisi altına alarak bizleri evde kalmaya zorlamıştır. Virüsün yayılımını engelleyebilmek için öncelikle kişisel hijyenimize dikkat ederek evlerimizde kalmak büyük önem arz etmektedir. Enfeksiyon riskinden dolayı sağlık hizmeti aldığımız her türlü sağlık kurumuyla kontağımızı azaltmak; kendimiz, ailemiz, yakınlarımız ve sağlık çalışanları için oldukça önemlidir. Bu sebep ile bugünlerde diş tedavilerimizi ertelemeli miyiz? Acil durumlarda sağlık kuruluşlarına gitmeli miyiz? Eğer diş ağrılarımız olursa evimizde neler yapabiliriz?
Yapılan tedaviler gereği diş hekimleri hastalarla yakın temas halindedir. Hastaların tükürük, kan ve ağız içi sıvılarıyla kontamine olunmaktadır ve yine diş tedavileri esnasında döner aletlerin kullanılması sonucu etrafa saçılarak havada asılı kalan ‘aerosol’ler ortama yayılır. Bu esnada hekim, hasta ve yardımcı sağlık personeli bulaşıcı bir hastalığa sahip ise birbirlerine ve hatta çapraz enfeksiyona neden olarak bir sonraki hastaya enfekte edici ajanı bulaştırabilir. Bu nedenle eğer bulaşıcı bir hastalığa sahipsek ve özellikle bugünlerde corona virüs belirtileri olan; ateş, kuru öksürük ve halsizlik gibi belirtilerimiz mevcut ise ve son 2 hafta içinde yurtdışı seyahatimiz olduysa veya olan birisiyle yakın temasımız mevcutsa diş kliniklerine başvurmamalıyız. Sadece acil durumlar halinde diş hekimlerine başvurulması gereklidir.
Türk Diş Hekimleri Birliğinin(TDB) aldığı karara göre diş hekimliğindeki acil durumlar şöyledir;
Ağrı (dişin sinir pulpa dokusu kaynaklı geçmeyen şiddetli diş ağrısı, şişmeye neden olan apse veya bakteriyel enfeksiyonlar, ağız bölgesindeki ağrılı ülserasyonlar, ortodontik tel ve braket kırılmasına bağlı oluşan ağrı ve yaralanmalar, perikoronitis veya yirmi yaş dişi kaynaklı ağrılar, çekim soketi iltihabı (dry Soket), protez vurukları)
Travma (diş kırıkları, dişin tamamen yerinden çıkması, çene ve yüz bölgesinde meydana gelen kırıklar)
Hayatı tehdit eden acil durumlar (kanama, hastanın havayolu açıklığını tehdit eden ağız içi veya dışı enfeksiyonlar)
Medikal sorunu bulunan hastalar (radyoterapi, kemoterapi, organ nakil hastaları)
Önceden yapılan ameliyatların dikişlerinin alınması
Geçici restorasyon kırıkları ve kayıplarının tedavisi.
Bu süreçte evde yapabileceklerimizi şöyle sıralayabiliriz; günde 2 kez dişlerimizi fırçalamak, diş ipi , ara yüz fırçası ve ağız gargaralarını kullanarak optimum ağız ve diş sağlığını sürdürmek. Yarım kalmış diş tedavilerimiz varsa bu süreçte geçici diş ve dolgularımızın kırılıp zarar görmesine neden olacak yapışkan ve sert gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer şikayetlerinizin gerçekten acil olduğunu düşünüyorsak mutlaka diş hekiminizle irtibata geçerek tavsiye ve direktiflerine harfiyen uyunuz.