Covid-19 Salgınında Tırnak Yeme Alışkanlığı
Yazar Sinan Kavas • Psikolog • 20 Ekim 2020 • Yorumlar:
Covid-19 salgınının ardından tırnak yeme alışkanlığının bırakılması önem taşımaktadır.
Durumun genel olarak yetişkinlik döneminde azalma ve durma eğilimi olsa da bazı bireylerde koşullara bağlı olarak yaşam boyu devam etmekte, ayrıca tırnak yeme hem psikolojik hem de fizyolojik bir problemdir.
Çocuklar ilk olarak taklitle tırnak yemeye başlar, aile içerisinde geçimsizlik varsa, çocuk ilgisiz ve sevgisiz kaldığı ya da eleştirildiği durumda kaygı seviyesi artar, bu eğilimle birlikte tırnaklarını yeme alışkanlığı gelişebilir.
Tüm dünyayla birlikte Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele etmekte ve birçok tedbirin hayata geçirildiği bu dönemde, insanların da bu süreçte zararlı alışkanlıklarından kurtulması için kendi tedbirlerini alması gerekmektedir.
Virüs bilindiği gibi en kolay elden bulaşmaktadır.
"Koronavirüs gibi sonuçları ciddi boyutlara ulaşan bir tehditle de karşı karşıya olduğumuzdan dolayı olumsuz etkileri artmakta ve alışkanlığı engellemek hayati derecede önem taşımaktadır. Tırnak yeme alışkanlığı mide enfeksiyonlarına neden olduğu gibi ağız yaralanmalarına ve parmaklarda doku hasarına neden olmaktadır.
Tırnak yeme alışkanlığımız varsa virüse karşı nasıl kısa sürede ve etkili önlemler alabiliriz?
Öncelikle çok basit bir önlemle başlayalım.
Tırnaklarınızı kısa kesmek alacağınız en basit ama en güçlü önlemlerden biri olacaktır.
Ardından küçükken parmak emen çocuklara uyguladığımız yöntemlerden biri olan acı oje seçeneğine başvurmak faydalı olacaktır. Hatta manikür gibi bakımlar yapılarak tırnakların ve parmakların güzel görünümü desteklenmelidir, tırnak yeme isteği duyduğunda birey parmaklarının güzel görünümünü bozmak istemeyebilir. Zahmetli ama etkisi güzel bir önlem olarak görülebilir. Tüm bunlar fizyolojik olarak alabileceğiniz basit ama etkili önlemlerdir."
Durumla psikolojik olarak mücadelede ise önce kişinin kendisini tırnak yemeye iten duygusunu anlaması gerekmete, bireyin bunu bulduktan sonra aynı zamanda kaygı veren durumları tanıyacağını ve bununla da mücadele edecektir.