D Vitamini Takviyesi ve Tüp Bebek
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 16 Aralık 2020 • Yorumlar:
Günümüzde gebelik oluşumunu etkileyen birçok çevresel ve kalıtımsal faktör bulunmaktadır. Stresli şehir hayatı, sağlıksız hazır gıdalar ile beslenme, sigara ve alkol tüketimi, yetersiz beslenme ve uyku düzensizliğine bağlı olarak gelişen vitamin ve mineral eksiklikleri, anne – baba adaylarının jinekolojik veya ürolojik problemleri gebe kalma şansını azaltmaktadır.
D vitaminin en önemli görevi vucudun kalsiyum emilimini kolaylaştırarak kemiklerin sağlığını korumaktır. Ancak yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğinin diabet, kalp damar hastalıkları, obezite, otoimmun hastalıklar gibi kronik hastalıklar ve kanser oluşumunda rolü olduğunu, bunun yanında artmış tüm ölüm nedenleri ve kanser ölümlerininden de sorumlu olduğunu göstermektedir. Üreme çağındaki kadınların ne yazık ki yaklaşık %40’ında D vitamini eksikliği vardır.
Son yıllarda artan kısırlık (infertilite) durumunun nedenleri ve tedavi yöntemleri her geçen gün farklı şekillerde ele alınmakta ve yeni yöntemler aranmaktadır. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda D vitamini eksikliğinin kısırlığa neden olabildiği gösterilmiş ve bu yönde gereken bilimsel çalışmalar ve testler gerçekleştirilmiştir. D vitamini kadında östrojen hormonu yapımı, embryonun rahim duvarına yerleşmesinde önemli rolü olmasının yanında rahimde bağışıklık sistemini etkileyerek bebeği enfeksiyonlardan da korumaktadır. Gebelikte D vitamini eksikliğinin gebelik şekeri ve gebelikte tansiyon problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olduğu gösterilmiştir. D vitamini eksikliğini araştıran bilimsel çalışmalar D vitaminin gebe kalabilme şansı ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Unutulmamalıdır ki D vitamini güneş ışınlarına maruz kalındığı zaman vücut tarafından sentezlenebilmektedir. Ancak 37. Enlem üzerinde bulunan ülkelerdeki kadınlar yılın belli dönemlerinde yeterince D vitamini sentezleyememektedir. Bununla birlikte D vitamini takviyesi her coğrafyada değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde D vitamini eksiliği ise; sperm kalitesi, üreme fonksiyonları ile testosteron oranları üzerinde de etkilidir. Bu nedenle doğal veya tedavi gebeliği şansını arttırmak için anne ve baba adaylarının D vitamini eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak D vitamini gebe kalma şansını artırmakla birlikte muayenelerde D vitamini eksikliğinin değerlendirilmesi ve D vitamini desteğinin sağlanması kemik sağlığı, sağlıklı gebelik geçirilmesi ve kronik hastalıkların riskinin azaltılması yönünde faydalı olacaktır.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.