Değersizlik Duygusu

Yazar Fatma KoçyiğitPsikolog • 19 Ocak 2021 • Yorumlar:

Kişinin kendisini işe yaramaz, önemsiz görmesi, kusurlu olarak kabul etmesidir.


Kişinin kendisini önemsiz, yetersiz, kusurlu görmesi veya geleceğe yönelik hiçbir inancı yokmuş gibi hissetmesine neden olan bir duygudur. Bu his ve duygulardan dolayı kişi kendisini toplum içinde rahat hissedemez. Kendini değersiz gören kişi, yaşamış olduğu olayların olumsuz taraflarını görme eğilimindedir. Olayların olumsuz yönüne odaklanarak hayatın güzelliklerini kaçırır. Bu yüzden iyileşme ihtimallerinin olmadığına kendilerini inandırlar. Bu çarpıtılmış bir düşünce tarzıdır. Birçok ruhsal hastalığa zemin hazırlar. Yardım almadan bu duyguyu aşmak zordur.


Değersizlik Duygusunun temelleri ailede atılıyor. Özellikle eleştirilerek büyütülen çocuklarda değersizlik hissi görülür. Aile bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor, onların amacı çocuğa terbiye vermek, düzgün bir çocuk yetiştirmek. Ama ebeveynin hatalı davranışları bireyin hayatına mal olabiliyor. Aile her konuda çocuk adına karar vererek çocuğa şu mesajı vermiş oluyor. Biz senin adına en doğru kararı veriyoruz. Çocuk kendi hisleri ve düşünceleri ile karar veremez, her yapacağı işte başkalarının onayını almak zorunda hisseder kendisini. Benim düşüncelerim önemli değil, başkalarının düşünceleri önemli hissine kapılır. Tüm bunlar çocukta değersizlik hissinin kuvvetlenmesine sebep olur.


Bu kişiler iş hayatında ve ikili ilişkilerde mutlu olmakta zorlanıyor. Bu kişileri mutlu etmek çok zordur. Kişiler bize başvurduğun da " her şeye sahibim, her şeyim var hiçbir eksiğim yok ama mutlu olamıyorum". Diyerek geliyorlar. Bazen depresyon, sebepsiz ağrılar, anksiyete şikâyeti ile başvuruyorlar.  Altta yatan sebep incelendiğinde değersizlik hissi ile karşılaşıyoruz.  Sizde de bu duygular varsa çok geç olmadan bir uzmana başvurun.  Sağlıklı günler.  

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)