Dental İmplant Cerrahisi Uygulamalarında Antibiyotik Kullanııi Gerekli midir?
Yazar Tolga Gülçiçek • Diş Hekimi • 13 Ekim 2016 • Yorumlar:
Çene Cerrahi Uzmanlarını en çok düşündüren konulardan birisi de implant ameliyatlarında antibiyotik kullanımının gerekli olup olmadığıdır. Bu konunun önemli olduğunu düşünüyoruz.
Günümüzde gereksiz yere kullanilan antibiyotikler, maalesef antibiyotiklere daha dirençli bakteri türlerinin oluşmasına yol açmaktadır.
Her yıl gereksiz yere tüketilen antibiyotikler yüzünden hayatlarımızı çok daha fazla tehdit eden kolay kolay geri adım atmayan bakteri türlerinin gelişmelerine olanak sağladığımız gibi, her yil milyonlarca liralik parada bu yeni tür bakterileri alt edebilecek yeni tür antibiyotikleri geliştirmek için harcanmaktadır.
Bu konuda bizlerin de karar vermesi gereken sorular şunlardır diyebiliriz:
- İmplant Operasyonlarında Rutin Olarak Tüm Hastalara Antibiyotik Verilmeli midir?
- Antibiyotik verilecek ise ameliyattan önce mi, yoksa ameliyat sonra mı verilmelidir?
- Ameliyat sonrasi kaç gün antibiyotik kullanmak gereklidir?
- Hangi grup antibiyotikler tercih edilmelidir?
Bu konuda yapılmış yüzlerce çalışma vardır. Bu konuda çok ciddi sayıda makale okumuş, gözden geçirmiş birisi olarak benim en çok dikkate aldıgım makaleler bu konudaki konsensus raporlarıdır.
Konsensus raporu nedir? Herhangi tartışmalı bir konuda, önemli bilimsel dergilerde yazılmış tüm makaleleri inceleyen tarafsiz bilim insanlari kurulunun ortaya koydukları sonuç raporları en önemli bilgi kaynaklarıdır.
İmplant cerrahisi döneminde antibiyotik kullanımının gerekli olup olmadığını inceleyen tarafsız bilim adamları bilimsel değeri yüksek 846 adet makaleyi degerlendirmişlerdir ve geçtimiz yıl bu konuda bir uzlaşı raporu sunmuşlardır.
2015 KONSENSUS RAPORU ÖZETİNE BİR BAKACAK OLURSAK:
İmplant yerlestirme ameliyatlarinda antibiyotik kullanımı implant kayiplarını sadece yüzde 2 oranında azaltmaktadir.
Yani bu rapora göre implant yerleştirme sırasında antibiyotik profilaksisi kullanılmasınin implant kaybetme konusunda küçük ancak istastistiksel olarak anlamli bir azalma sağladığını göstermektedir.
Analizler her 50 implanttan bir tanesinin antibiyotik kullanmama nedeniyle kaybedilmesinin antibiyotik profilaksisi gerektirdiğini düşündürmektedir.
Ancak aslinda detaylara bakildiği zaman en onemli konunun ameliyatin komplekslik derecesi ile ilgili oldugunu görmekteyiz.
Aslinda saglikli bireylerde yeterli kemik ve dişeti dokusu varliğında tek dis implant uygulamalarinda antibiyotik kullaniminin bir faydasi görülmemektedir.
Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
Ancak ileri uygulamalar dedigimiz kemik greftleme işlemleri, kemik nakli ameliyatları, implant ile ayni anda kemik grefti uygulamasi, implant ile yani anda yumusak doku grefti uygulamasi, diş çekimi ile aynı anda implant uygulanmsi, çok sayida implantin yapilacagi vakalar, sinüs lifting ameliyatı, seri diş çekimi ile ayni anda implant uygulanmasi gibi ileri cerrahi uygulamalarda mutlaka antibiyotik önerilmektedir.