Dental İmplant Nedir?
Yazar Özge Özdal Zincir • Diş Hekimi • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Dental implant, alt veya üst çenede kaybedilen dişlerin yerine küçük bir cerrahi operasyon ile çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökü görevi gören yapay diş kökleridir. Dental implantın ham maddesi titanyum bileşimidir ve vücut ile biyolojik bir bütünlük sağlamaktadır. Ağız içerisindeki diş eksiklikleri ilerleyen zamanlarda kemik ve doku kaybına yol açtığından dolayı implant bunu da engellemektedir.
İmplant Nasıl Uygulanır?
Dişlere estetik ve doğal görünümünün yanı sıra rahat bir çiğneme ve ısırma gibi fonksiyonların da kazandırılmasında kullanılan dental implant cerrahisi, lokal anestezi altında uygulanarak hasta acı ve ağrı hissetmez. İmplant uygulanmak istenen hastanın, öncelikle görüntüleme teknikleriyle kemik yapısı değerlendirilmektedir. Eğer hastanın kemik yapısı implant için uygun değilse ogmentasyon yani kemik grefti kullanılarak kemik arttırımı yapılır ve çene kemiği implant için uygun hale getirilir. Bu kemik arttırımı süreci için de duruma göre bir miktar beklenilmesi gerekebilmektedir. Yeterli kemik seviyesi olan hastalarda ise direkt implant ameliyatı gerçekleştirilebilir. İmplant ameliyatlarından sonra protez aşamasına geçebilmek için implantın çene kemiğine bütünleşerek iyileşmesi için ortalama 3 ile 6 ay arasında hastada yapılan işleme göre değişebilen bir bekleme süresi vardır. İmplant cerrahisinden sonra çene kemiğine yerleştirilen implantlar hastanın sosyal hayatını etkilememekte ve hastalar gündelik yaşamlarına aynı gün içerisinde dönebilmektedirler.
İmplantların çene kemiğinde iyileşme süresi tamamlandıktan sonra implantların üzerine dişetlerini şekillendirmek için iyileşme başlıkları takılmaktadır. Bu iyileşme başlıklarının amacı, implantların ağız ortamına açılışı sırasında diş etlerine form vermek ve implant üstlerine yapılacak protez dişlerin, diş etinden çıkıyormuş gibi doğal bir görüntüye kolayca adapte olmasını sağlamaktır. Bu iyileşme başlıkları yaklaşık olarak 7-10 gün süre ile kullanılmaktadır. İyileşme başlıkları çıkarıldıktan sonra hastanın tercih etmiş olduğu protez türü için ölçü alınmakta ve yeni dişler hazırlanmaktadır. Tüm implant uygulaması tamamlandıktan sonra hasta doğal ve sağlıklı dişlerini gerçek dişler gibi kullanabilmektedir.