Denver II Gelişimsel Tarama Testi
Yazar A. Anıl Yücesoy • 2 Ağustos 2023 • Yorumlar:
0-6 yaş arasındaki çocuğunuzun gelişiminde neyin normal neyin anormal olduğunu merak mı ediyorsunuz? Konuşmasında, yemek yerken çatal kaşık tutabilmesinde, verilen yönergelere uymasında, koşmasında ve daha birçok davranışında yaşıtlarına göre farklılık gözlemleyebilirsiniz. Çünkü bu davranışlar direk günü gelince gerçekleşen davranışlar değiller. Zamana yayılarak gerçekleştirilirler.
Peki gelişimsel bir problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? İşte burada Denver II Gelişim Tarama Testi çocuğunuzun hangi gelişim basamaklarında geride kaldığını tespit etmede yardımcı olmaktadır.
Çocuklarda şu 4 başlığı ölçmektedir:
-Kişisel-Sosyal Alan: Kişilerle iletişim kurma, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme. Örneğin 13 aylık bir çocuğun ev işerini taklit etmesi veya 2,5 yaşındaki bir çocuğun elini yıkayabilmesi
-İnce Motor Becerileri: El-göz koordinasyonu, cisimleri kullanabilme. Örneğin 7 aylık bir çocuğun önündeki nesneye uzanabilmesi veya 4 yaşındaki bir çocuğun daireyi görerek kopya edebilmesi
-Kalın Motor Becerileri: Oturma, yürüme, zıplama genel olarak hareket yeteneği.
-Dil: İşitme, anlama, dili kullanma becerisi.
Denver II testi bu dört alanda çocuğunuzun yaşıtlarına göre gelişimsel bir geriliği varsa tespitinde yardımcı olur. Ayrıca desteklenmesi gereken alanları haber verir. Bu test doğrudan bir problemi ortaya çıkarmak için değil, düzenli aralıklarla uygulanarak giderek ilerleyen gelişimsel bir problemin önüne geçmeye yardımcı olabilmektedir.
Şu önemli noktayı da vurgulamak gerekir. Bu tarz problemler genellikle okul hayatı başladığında anlaşılmaktadır. Çocuk yaşıtlarıyla aynı ortamda ihtiyaçlarını karşılayabilme, konuşma ve hareketlerinde etrafındakilere kıyaslanarak bir gerilik olduğu tespit edilebiliyor. O yaşa kadar toparlanabilecek bir gelişimsel gerilik Denver II Gelişimsel Tarama Testiyle daha önceden anlaşılmasına katkı sağlanabilir.
Denver II Gelişimsel Tarama Envanteri Ne Değildir?
-Zeka testi değildir,
-Konuşma bozukluğu, duygusal bozukluk, öğrenme güçlüğü gibi tanılar veremez,
-Gelecekteki zihinsel ve uyumsal yeteneği tahmin etmez.