Deprem Kaygısı
Yazar Ezgi Didem Ayaltı • 13 Şubat 2023 • Yorumlar:
"Deprem olacak diye kaygıdan uyuyamıyorum..." "Her an deprem olacak gibi geliyor... " Kendimi güvende hissetmiyorum..."
Sismofobi (Deprem Kaygısı) ile baş etmek için öneriler
Korku, hissettiğimiz en doğal duyguların başında gelmektedir. İnsanın belirsiz ve baş edilmez olarak olarak algıladığı her koşulda doğal bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır.
İnsanlara deprem hakkında ne düşündükleri sorulduğunda kimi inkar mekanizmasını kullanarak depremin o kadar da yıkıcı olmadığını söylerken; kimi "kader kısmet yapacak bir şey yok" diyerek dışsallaştırmaya çalışıyor. Kimi evinin sağlam olduğuna sizi ikna etmeye çalışırken; kimi ise depremi önceden hissedip aksiyon alabileceğini düşünüyor.
Bütün bunların hepsi, yaşanan korku duygusu ile başa çıkmak ve güven duygusunu hissetmek için bilinçdışında geliştirilen ve sosyal olarak kabul edilebilir savunma mekanizmalarıdır.
Korku, insanları bir çözüm yolu üretmeye, tehlikeden uzaklaşmaya yönlendirir.
Yaşam boyu korkarak, kaçarak, her an düşünerek geçirmek hem mümkün değil; hem de vücut stresli düşüncelerden dolayı kortizol (stres) hormonunun fazlaca salgıladığı için başka hastalıklara zemin hazırlarsınız...
Peki siz neler yapabilirsiniz?
- Bilgi güçtür. Bilgi edinin. Deprem ve süreç hakkında bilgi edinin, okuyun, sorun, araştırın.
- Korkunuzu bastırmayın. Anlaşılmamak endişeyle konuşmaktan çekinmeyin. Etrafinızdakiler ile bu konuyu konuşun.
- Aileniz ya birlikte yaşadığınız kişilerle birlikte deprem planı oluşturun. Deprem anında neler yapacaksınız, uyuyorsanız ya da ayaktaysanız ne şekilde nereye eğilip kapanacaksınız, acil bir durumda nerede toplanacaksınız, deprem çantanızın içinde neler olacak ve onu nereye koyacaksınız.. bütün bunları planlamak sizi ufak da olsa sizi rahatlacaktır.
- An'da kalın! Şu anda neredesiniz, şu an deprem oluyor mu, şu an fiziksel olarak sağlıklı mısınız... Bu sorulara ve cevaplarına odaklanın. "Ne zaman nerede depreme yakalanacağımı bilemem. Olduğu zaman düşüneceğim." demeli ve odak noktanızı hayat akışına çevirmelisiniz.
- Gün içinde nefes egzersizi ve meditasyon için en azından 15 dakikalık zaman ayırın. Her gün aynı saatte yapmak vücudunuzu rahatlatacak; vücut rahatlığı zihninize de iyi gelecektir.
- Gününüzü planlayın, dolu dolu geçirin. Yapacağınızı işlerin ve aktiviteleri yazın. Plana uymaya çalışın. Sosyallesmeyi ihmal etmeyin.
- En son ve en önemlisi unutmayın ki depremi ya da herhangi bir tehlikeyi kontrol edemezsiniz. Bu sizin elinizde değildir. Müdahale edemeyeceğiniz bir şey için bu kadar düşünmek sizin hayat enerjinizi düşürür; ruhsal ve sonrasında bedensel sağlığınızı kaybedersiniz. Alabileceğiniz "önlemleri" alıp, gerisini zamana bırakmak zorundasınız. Kaygılanarak hiçbir şeyi çözemezsiniz...