Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
Yazar Beril Börekçi • Psikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:
Depresyon Nedir?
Depresyon aynı anda bedene, duygulara ve düşünceler etki eden ciddi bir problemdir. Fakat çoğu zaman ciddiye alınmamaktadır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler süregelen üzgün, karamsar ve kaygılı ruh hali, umutsuzluk ve boşluk hissidir. Depresyon değersizlik, suçluluk, çaresizlik gibi duygulardan beslenir. Bu duyguların oluşumuna sebep olan düşünceler zihinde döner durur. Bu düşüncelerin akla gelmesini durmak içinde insan kendini hayattan izole eder.
Depresyondaki bireyler yemek yeme, uyku düzeni ve aktivitelere katılımda değişim görülür. Kimisi fazla yemek yemeye başlarken kimisi yemek yemeyi reddedebilir, aynı şekilde kimi insan depresyon sebebiyle geceleri uykuya dalma problem çekerken, kimileri tüm gününü uyuyarak geçirebilir. Daha önceden yapılan ve zevk veren aktiviteler artık keyif vermez hale gelir, dışarı çıkmak, arkadaşlarla buluşmak, keyifli bir yemek gibi… Kişi bunları yapacak enerjiyi kendinde bulamaz hale gelir, bu aktivitelerde bulunsa bile aklı çoğunlukla başka yerde ve olumsuz düşüncelerde olur. Durumu çoğunlukla en yakındakiler fark eder, aile üyeleri, yakın arkadaş yada eş gibi fakat ne yapacağını çoğu zaman bilemeyebilirler.
Tedavi edilmeyen depresyon, sıkıntılardan kurtuluş arayışında madde yada alkol bağımlılığına yöneltebilir, ilişkilerde çok ciddi yıpranmalara sebep olabilir, iş kaybına sebep olabilir, kişinin özgüveninin tamir edilmesini çok zor bir hale getirebilir.
Nasıl ki gribin kendi kendine geçmesini beklemek yerine vitaminli besinler tüketmeye dikkat ediyor, takviye ilaçlar alıyorsak, depresyonun da kendi kendine geçmesini beklememeliyiz. Benzetme üzerinden yanlış anlaşılmasın depresyon, grip kadar kolay geçici bir durum olmayabilir.
Depresyon Çeşitleri
Majör Depresyon
En şiddetli etki eden depresyon türüdür, yoğun olumsuz duygular, umutsuzluk, değersizlik hisleri hakimdir. Yardım almadan durumun düzelmesi mümkün değildir. Belirtileri:
Günün çoğunluğunda depresif duygu durumu
Günlük aktivitelere katılma isteğinde azalma
Belirgin kilo kaybı yada artışı
Uykusuzluk yada uyanamama hali
Düşünce süreçlerinde yavaşlama
Yorgunluk hissi
İntihar düşünceleri
Atipik Majör Depresyon
Belirli davranış kalıpları ile karakterizedir. Kişilerin duygu durumu dış etkenlere göre şiddetli değişim gösterir. Yaşanan olumlu olaylar karşısında aşırı sevinç ve mutluluk, olumsuz olaylarda aşırı üzgünlük, mutsuzluk haline sebep olabilir. Genellikle genç yaşlarda başlar ve yetişkinlik döneminde devam eder. Belirtileri,
Belirgin kilo artışı
Uyku hali
Vücutta ağırlaşma hali
Reddedilmeye, eleştirilmeye karşı aşırı hassasiyet
Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyon
Hamilelik süresince veya doğum sonrasındaki 4 hafta boyunca görülen depresyon türüdür. Doğum sonrası süreçte yoğun mutsuzluk, ağlama, kaygı ve umutsuzluk hali söz konusudur. Bebekten uzaklaşma görülebilir, doğum yapan kadınların %10-20sinde görülmesine rağmen sebebi halen kesin olarak belirlenememiştir.
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu
Mevsim geçişlerine göre değişim gösteren depresyon halidir. Genellikle kış aylarına geçiş döneminde depresif belirtiler artmaktadır. Kış aylarında daha hareketsiz, umutsuz, kaygılı ve üzgün bir ruh hali görülmesine sebep olur. Yaz aylarına geçiş yaptıkça bu durum kaybolmaya başlar. Görülme sıklığı %1-2dir.
Distimik Depresyon
Depresyon belirtilerinin hafif fakat uzun süre görüldüğü durumdur. Belirtiler en az 2 yıldır devam ediyor olur. Uzun süreli devam etmesi kişilerde bu durumun değişmesine olan inancın kaybolmasına sebep olabilir. Belirtilerin hafif düzeyde yaşanması durumun gizli kalmasına ve içten içe zarar vermesine sebep olabilir. Bu kişiler çoğunlukla dışardan sürekli şikayet eden ve eleştiren bireyler olarak algılanabilir. Belirtileri:
Günlük aktivitelere ilgide azalma
Umutsuzluk
Özgüven düşüklüğü
Yaşamdan zevk alamama