Depresyon Nedir?
Yazar Melek Türkmenoğlu Haltmeier • Psikiyatrist • 5 Ekim 2021 • Yorumlar:
Depresyon (Major Depresif Bozukluk); duygu düşünce ve davranışlarımızı olumsuz etkileyen, yaygın görülen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açar. iki haftalık bir dönem sırasında, daha önceki işlevsellik düzeyinde bozulma yönünde değişiklik olması ile birlikte depresif duygudurum ve/ veya ilgi kaybı zevk alamamaya eşlik eden semptomlardan beşinin olması tanı için gereklidir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir
Depresif Duygudurum; Sürekli üzgün, hüzünlü, mutsuz hissetmek
Günlük aktivitelere ilgi istek, zevk kaybı
İştah değişiklikleri; Aşırı yeme veya iştahsızlık
Uykusuzluk veya aşırı uyku hali
Yorgunluk, bitkinlik veya enerji kaybı
Değersizlik veya suçluluk duyguları
Düşünme veya düşüncelerini belli bir konu üzerinde yoğunlaştıramama, ya da karasızlık
Yineleyen ölüm veya intihar fikirleri
Depresyonun Nedenleri Nedir?
Depresyonun tek bir nedeni yoktur. psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. Toplumda çocukluktan yaşlılığa her yaşta görülebilir. Toplumda %8-10 oranında görülür.
Depresyon için Risk Faktörleri Nelerdir?
Kadın olmak, iş kaybı, alkol veya madde kullanımı, boşanma, sevilen kişin kaybı, daha önceden depresyon geçirme, yaşam olayları, ailede depresyon öyküsünün varlığı, kullanılan bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler bazı hastalıklar risk faktörleridir.
Depresyon Tanısı Nasıl Koyulur?
Depresyon iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir hastalıktır. Hastadan alınan iyi bir öykü genellikle tanı konulması için yeterlidir. Psikiyatrist gerekli gördüğünde ayırıcı tanı için psikolojik testleri, kan tahlilleri ve diğer branşlardan konsültasyon isteyebilir.
Depresyon Tedavisi
Öncelikle psikiyatrist hastalar ve ailelerine bu rahatsızlığın belirtileri, seyri konusunda bilgi vermelidir. Hastalığın klinik özelliklerini tanımak nasıl bir tedavi düzenleneceği açısından son derece önemlidir. Depresyonun tedavisinde kemoterapi (ilaç tedavisi), hastaya uygun seçilen psikoterapi son derece etkindir. Aile ve yakınlarının desteği, tedavinin yeterli sürede devam etmesi klinik gidişi olumlu etkiler.