Depresyon Tedavisi
9 Eylül 2022 • Yorumlar:
Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, bireyin ruh halini, fiziksel sağlığını ve ilişkilerini etkileyen tıbbi bir rahatsızlıktır. Depresyon kişinin ruh halini, düşüncelerini ve davranışlarını etkileyebilir. Depresyon belirtileri şunları içerir;
-
Sürekli üzgün veya sinirli hissetmek
-
Uyku problemi
-
Sürekli olarak huzursuz veya uyuşmuş hissetmek
-
Konsantre olma veya karar verme zorluğu
-
Cinsel istekte azalma
-
İntihar düşünceleri
-
İştah kaybı veya artması
-
Ölüm veya intihar hakkında düşünceler
-
Fiziksel ağrı
-
Sürekli yorgun hissetmek
-
Huzursuzluk
Depresyon ve Stres Arasındaki Bağlantı
Depresyon, genetik, stres, travma ve yaşamdaki olaylar gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Ancak bunlar içerisinde en çok etki eden faktör strestir. Bir araştırma, işyerinde stresli hisseden kişilerin depresyondan muzdarip olma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur. Aynı şekilde, depresif kişilerin iş yerinde strese girme olasılığı, bu bozukluğa sahip olmayanlara göre daha fazladır. Araştırmacılar, depresyon semptomları olan kişilerin, depresyon semptomları yaşamayan akranlarına göre, günlük olarak stres hissetme ve stresin bunalmış veya sinirli hissetmek gibi olumsuz etkilerini deneyimleme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.
Stres beynimizde serotonin ve diğer nörotransmitterlerin kimyasal dengesizliğine yol açabilir ve bu da anksiyete ve depresyona yol açabilir. Stresi azaltmak için meditasyon yapmak, hatta sadece doğada yürüyüş yapmak gibi rahatlatıcı aktiviteler yaptığımızdan ve iyi beslenme, aktif kalma, yeterince uyuma ve zamanımızı daha iyi yönetme gibi diğer sağlıklı alışkanlıklar yaptığımızdan emin olmalıyız.
Çocuklarda ve Gençlerde Depresyon
Depresyon belirtileri kişinin yaşına ve gelişim düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Küçük çocukların ara sıra üzgün ve huysuz olmaları nadir değildir. Bununla birlikte, yaşlandıkça ve ergenliğe girdikçe, sık sık depresif hissetmeleri daha yaygındır. Çocuklarda ve ergenlerde depresyonun birçok belirtisi yetişkinlerdeki depresyon belirtilerine benzer. Yine de bazı farklılıklar vardır:
-
Gençler genellikle eskiden zevk aldıkları hiçbir şeyi yapmak istemezler ve normalden daha sık yorgun hissedebilirler.
-
Gençler içine kapanık veya huysuz davranabilirler.
-
Çocuklar ve ergenler çok fazla uyuyabilir veya uykusuz kalabilirler.
-
Bir genç, her zaman sağlıklı olmayan yeni veya daha yoğun bir ilgiye sahip olabilir.
Çocuklar ve gençlerde depresyonla başa çıkabilmek için bu durumun varlığını kabul etmeli ve bir uzman desteği alınmalıdır.
Depresyon Tedavisi
Depresyon tedavisinde kullanılan iki ana tedavi türü, antidepresan ilaçlar ve psikoterapidir. Depresyondan kurtulma tipik olarak her ikisinin de amacıdır. Depresyon, uzman tarafından teşhis testi, fiziki muayene ve hastayla yapılan görüşme yoluyla teşhis edilir. Psikoterapi, olumsuz düşünce kalıplarını belirlemek ve değiştirmek için bir terapistle birlikte çalışmayı içerir. Psikoterapi işe yaramazsa ilaç reçete edilebilir.
Depresyon tedavisi için en yaygın psikoterapi türü, depresyona katkıda bulunabilecek olumsuz düşünceleri, davranışları ve varsayımları tanımlayan bilişsel-davranışçı terapidir (CBT). BDT genellikle olumsuz düşünce veya davranışı değiştirmeye, olumlu düşüncede veya kendine yönelik davranışta artışa odaklanır.
Depresyon Nasıl Önlenir veya Azaltılır ?
Depresyonun, farklı düşünme biçimlerinden düşük enerji seviyelerine kadar bireyin yaşamı üzerinde birçok etkisi olabilir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için depresyonun etkilerinden nasıl kaçınılacağını veya azaltılacağını bilmek önemlidir. Neden depresyonda olduğunuzu tam olarak belirleyemeyebilirsiniz veya depresyon belirli bir olayı veya durumu takip edebilir. Bunun sizin suçunuz olmadığını ve daha iyi hissetmek için yardım alabileceğinizi hatırlamak önemlidir. Depresyonu azaltmanın ilk adımı, depresyonunuzun nedenini belirlemek ve onu ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Bir kişinin depresyonun etkilerinden kaçınmasına veya etkilerini azaltmasına yardımcı olabileceği birçok farklı yol vardır. Meditasyon, fiziksel aktivite ve yeterince uyumak sadece üç örnektir. Meditasyon kişinin nefesine ve bedenine ve ayrıca düşüncelere odaklanmasını içeren bir tür zihinsel egzersizdir. Meditasyon, depresyondan etkilendiğini hisseden bireylerin şimdiye konsantre olmalarına ve geçmişe kafa yormaktan veya gelecek hakkında endişelenmekten kaçınmalarına yardımcı olabilir. Meditasyonun stres düzeylerini azaltarak, serotonini artırarak depresyon tedavisinde de etkili olduğu bilinmektedir.
Aile veya Çok Kuşaklı Aile Değerlendirmeleri olarak da bilinen aile dizimi terapisi, 1967 yılında Bert Hellinger tarafından icat edilen psikoterapötik bir yöntemdir. Bu terapi ailelerde nesilden nesile aktarılan bağları inceleyen araştırmasının bir sonucu olarak geliştirildi. Aile Dizilimi terapisi, aile köklerinden günümüze kadar olan olayların etkilerine ve bu olayların bireyin gelişiminin merkezinde nasıl yer aldığına dayanır. Terapistler, nesiller boyunca zihinsel sağlık sorunlarını haritalamak için aile dizilimini kullanır. Bu size, bir kişinin şu anki zihinsel durumunu etkileyen faktörler olan geçmiş travmalar ve kalıcı zorluklar hakkında bilgi verebilir. Terapist ya bir grup terapi seansında aileyi simüle edebilir ya da ailenin bireysel bir üyesinin yerini alabilir. Terapist, aileyi birbirleriyle etkileşime girerken gözlemler ve davranışları hakkında gözlemler yapar. Terapist daha sonra aile üyelerinin davranışlarındaki kalıpları belirlemelerine yardımcı olur ve bu da genellikle etkileşimlerini nasıl daha iyi hale getirebileceklerine dair iç görülere yol açar.