Depresyon
Yazar Aykut Akova • Pedagog • 25 Eylül 2020 • Yorumlar:
Depresyon birçok psikolojik huzursuzluğu kapsayan genel bir tanımdır. En yalın haliyle depresyon psikolojik durumunuzda sıkıntı yaratan, hayatınızı normal olarak sürdürmenizi engellemeyen, ancak herşeyi zorlaştırıp, anlamsızlaştırmaya neden olan bir durumdur. En Hat safhada depresyon hayatı tehdit edici olabilir. Kendinizi öldürmeye veya hayatı yaşanmaya değer bulmamaya meyilli hale gelebilirsiniz .
Depresyonun en sık görülen belirtileri nelerdir?
Depresyon birçok şekilde ortaya çikabilirse de, en önde gelen belirtiler şunlardır:
- Çökkün duygudurum
- Üzgünlük
- Enerjisizlik
Bunlarin yaninda, hastalik için karakteristik daha birçok belirti vardi. Bu belirtiler bir örüntü oluşturulur, bu örüntü de depresyon tanisi için temel oluşturur.
Çocuklarda Depresyon Belirtileri Nelerdir?
-En az bir kaç haftadır devam eden ve olağan dışı;
-Keyifsizlik, neşesizlik,
-Huzursuzluk, hırçınlık, sinirlilik ya da içe kapanma, aldırmazlık ve uyaranlar cevapsızlık,
-Uyku alışkanlıklarında bozulmalar (Uykudan korkarak uyanma, yalnız uyuyamama gibi),
-Yeme alışkanlıklarında bozulmalar (Önceden sevdiği yiyeceklere isteksizlik, kilo alamama, hatta kilo kaybı)
-Ders başarısında düşme,
-Arkadaşlarına ve oyuna ilgi azalması,
-Ölme ya da yaşamama isteğini dile getirmesi ya da notlar yazması,
-Tanımlayamadığı bir sıkıntı hali,
-Hoşlandığı aktivitelere ilgisizlik,
-Aşırı hassas, alıngan ve abartılı yorum ve tepkilerin olması (bağırma ya da ağlama gibi).
Depresyonun Nedeni Nedir?
-Aile veya kan bağı olan tüm akrabalarda bu ve benzeri bir durumun olması,
-Genelde düşünce içiminin kötümser, evhamlı, hassas, alıngan olması,
-Çevresel stresler (Okul, aile ve arkadaş ilişkilerinde çocuğu zedeleyen olaylar ya da değişiklikler yaşaması),
-Yaşamında önemli yeri olan kişiyi ölü ya da ayrılık ile yitirmesi ya da onun ilgisini yitirmesi,
-Çocuğa yeterli sosyal destek olmaması,
- Bu nedenler her çocukta depreş; açmaz, çocuğun biyolojik yapısının olayları yorumlama biçiminin ve destek yetersizliği belirleyici rol oynar.
Depresyonun Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Her yaşta olabilir. Ancak;
- Değişim dönemlerinde (okula başlama, kardeş doğumu, yer yada okul değişimleri gibi)
- Kendisi ve ailesinde hastalık, ölüm ayrılma gibi önemli streslerin yaşandığı dönemlerde risk artar.
Ne Yapmak Gerekir?
1- Yukarıdaki belirtilerden bir yada birkaç varsa konunun uzmanına başvurun.
2- Öğretmeni ile konuşup okul ve arkadaş ilişkilerindeki değişikliklerini değerlendirin.
3- Sakin olup, şefkatle güven sağlayıcı bir şekilde yaklaşım, iletişim kurun.
4- Fazla bunaltmadan gözetim altında tutun.
DEPRESYON TEDAVİSİ
Depresyon yani çökkün duygudurum tedavi edilebilir bir durumdur. Depresyondaki kişilerin ya da kendisini çökkün hisseden kişilerin yanıldıkları nokta içinde bulundukları durum değişirse kendilerini iyi hissedecekleridir. Haklı olabilirler. İçinde bulundukları durum onlara zor anlar yaşatıyor olabilir. Yanılgıya neden olan nokta yaşamımız süresince her şeyin yolunda gitmesini beklemektir. Ancak yaşamda hepimiz zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Şundan emin olunabilir ki birinin yaşadıklarını bir diğeri de yaşamaktadır; ve yaşananların tümü bir kişinin yüzünden olamaz. Çökkünlük içindeyseniz bu nedenle yalnız ve suçlu hissediyor olabilirsiniz.
Bütün bunlar için ne yapılabilir?
Sadece kendiniz mi bu ruh hali ile başa çıkabilirsiniz?
Evet, yine yalnızlık ve her şeyin sorumluluğunun sizin omuzlarınızda olduğu hissi. Şimdi bu düşünceleri bir kenara koyup bu konuda neler düşünülmüş, ne araştırmalar yapılmış gözden geçirelim. Depresyon nedir sayfasına dönerseniz bu konuda daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Ancak şunu kısaca hatırlatmak isteriz ki, depresyon dünyada kültürlerden bağımsız olarak yaygın bir şekilde görülmektedir. Depresyonun hangi sıklıkla görüldüğü, nasıl ortaya çıktığı araştırılmıştır ve bu konuda bilimsel yöntemlerle yürütülmüş geniş çalışmalar bulunmaktadır. Toplumdan bireye doğru yaklaşırsak depresyonun ortaya çıkması da belli özellikler taşımaktadır ve yine bilimsel yöntemlerle her toplum ve kültürde depresyon tanısı konulabilmektedir.
Depresyon neden ortaya çıkmaktadır diye bir soru aklınıza gelirse depresyon nedir sayfasına bakabilirsiniz. Bu konuda kısaca şunu söyleyebiliriz ki, depresyondaki kişinin düşünce yapısı birtakım özellikler sergiler ve düşünmesini sağlayan beyin hücreleri ve bu hücrelerin içinde bulundukları ortamda da birtakım değişiklikler ortaya çıkar. Yapılan araştırmalarda varılan sonuçlardan biri de yaşam olaylarının beyin hücreleri üzerinde etkisi olduğu, ya da vücudumuzun, sinir sistemimizin yapısında ve düzenindeki bir değişikliğin düşüncelerimizi etkileyebildiğidir. Depresyon tedavisi ilerledikçe kişiler bu değişiklikleri fark edebilmekte ve bu değişiklikler bilimsel yöntemlerle ölçülebilmektedir. Evet depresyon tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi duygular, düşünceler ve davranışlar üzerinde çalışmakla da olabilir, ilaç tedavisi ile de olabilir. Hangisinin uygun olduğuna karar verilmesi için bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmek yeterli olacaktır. Burada hekimle yüz yüze görüşmek tedavi başlangıcını oluşturacak ilk adımdır. Hekim, bilimsel ve ölçülebilir yöntemlerle sizi değerlendirecek ve en uygun tedaviyi size önerecektir. Unutmayalım depresyonun tanısı ve tedavisi tüm dünyada uzmanlar tarafından üzerinde çalışılan ve üzerinde fikir birliğine varılmış uygulamaların yer aldığı bir alandır.