Depresyon
Yazar Özge Engin • Psikolog • 18 Nisan 2021 • Yorumlar:
Depresyon nedir?
Depresyon, tanımlanması ve tedavi edilme çabası en eski zamanlara dayanan psikolojik rahatsızlıklardan biridir.
Kendi içerisinde çeşitleri ile farklılaşmaktadır ancak en temel tanımıyla depresyon; yoğun ve uzun süreli keder duygularının hissedildiği, hiçbir şey yapma isteğinin olmadığı, daha önceden yapmaktan hoşlanılan eylemlere dahi artık ilgi duyulmayan, gündelik işlerin yapılmasının oldukça zorlaştığı bir durumdur.
Kişinin kendine bakımı azalmış, etkinlik düzeyinde azalmanın olduğu, her şeyden geri çekilme davranışı, hareketsizlik davranışı, kendini suçlama, eşlik eden anksiyete, yoğun üzüntü duygusu, dikkati toplayamama gözlenebilir. Kişi için geleceğin anlamsızlaşmasıyla yaşanılan zaman diliminin yavaşlaması, her şeyin tekrar ediyor gibi gelmesi görülebileceği gibi huzursuzluk ve hareket ihtiyacı da görülebilir. Düşüncelerinde kendini suçlama, pişmanlık, çaresizlik, yalnızlık, umutsuzluk temaları gözlenebilir.
Depresyonun ortaya çıkmasında ve sürmesinde biyolojik, çevresel, bilişsel ve davranışsal nedenler yer alabilir.
Neden olan yaşam olaylarına baktığımızda yaşanan büyük ya da küçük değişimler - ev değiştirme, işini kaybetme, sevilen birini kaybetme, önem verilen bir ilişkinin sona ermesi, aile ile ya da önem verilen kişilerle çatışmalar yaşanması, çalışılan işten memnuniyetsizlik, fiziksel ya da psikolojik olarak tükenme, yalnızlık, çocuk sahibi olma, çocukların evden ayrılması, yaş alma, emekliliğe ayrılma vb. - etken olacağı gibi bunların tetikleyici olmalarının ortak nedeni kişide “kayıp” duygusunun ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden yaşanılan olayın olumlu ya da olumsuz olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
Ayrıca bir ya da birden fazla yaşam olayının gerçekleşmesi depresyonun tek nedeni olmamakla birlikte kişilik yapısı, beyindeki kimyasal değişiklikler, genetik yapı, olumsuz düşünce biçimleri, alkol kullanımı, çeşitli ilaçların kullanımı vb. de tetikleyici etken olarak görülebilmektedir.
Kişinin yaşamının önemli alanlarında bozulmalara neden olarak iş hayatı, aile ve sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir. Oldukça kötüleşerek kişinin gelecek hakkında umutsuzluklara kapılmasına, intihar düşüncelerine, ölümün tek çözüm olduğu düşüncelerine neden olabilir.
Depresyon aynı zamanda uyku bozukluklarına, iştah değişikliklerine, bedensel şikayetlere ve ağrılara, istek ve enerji kayıplarına neden olabilmektedir.
Depresyonun derecesi ne olursa olsun uygun şekilde tedavi edilmelidir. Yapılan çalışmalardan da görüldüğü üzere depresyon süresinin uzaması ile birlikte düzelme olasılığının düştüğü gözlemlenmektedir. Bu yüzden uygun tanı ve tedavinin en kısa sürede gerçekleştirilmesi önem arz etmedir.