Depresyonda mıyım ?
Yazar Belma Zirekoğlu • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:
Depresyon, uzun süre devam eden üzgün, mutsuz, hayattan zevk alamama, değersiz, çaresiz hissetme halidir. Gündelik yaşamımız içerisinde yaşadığımız olumsuz durumlar karşısında, üzüntü, mutsuzluk, keder gibi olumsuz duyguları hissedebiliriz. Bunlar yaşantımızın bir parçasıdır ve organizmamızın geliştirdiği doğal tepkilerdir. Ancak, üzgün olma durumu ve kişinin moralinin bozukluğu çoğu zaman depresyon olarak anılır. Peki, depresyonda olduğumuzu nereden anlarız?
Öncelikle depresyonu tanımlayarak başlayacak olursak ; depresyon ; bilişsel, duygusal ve fiziksel belirtilerden oluşur. Hayattan zevk alamama, ilgi azalması, konsantrasyon bozukluğu ve buna bağlı unutkanlık, kararsızlık, çaresizlik, değersizlik hissi, suçluluk hissetme, intihar düşünceleri, karamsarlık gibi bilişsel belirtilerin yanı sıra uykuda artış ya da azalma, iştahta azalma ya da artış, enerji azlığı, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, (bazen artış da gösterebilir) cinsel istekte azalma olarak kendini gösterir. Bu duyguların yanı sıra, bazı depresyon hastaları huzursuzluk, endişe ve kaygı hislerinden de şikayet ederler. Bazen de çabuk rahatsız olma ve sinirlenme gibi duygusal değişikler gözlenebilir.
Yaşantımız boyunca, yukarıda yer alan belirtilerin bir veya bir kaçını deneyimlemişizdir. Örneğin, işimizi kaybettiğimiz, sevgilimizden ayrıldığımız zaman üzülüp, kendimizi çaresiz hissedebiliriz. İçimizden keyif veren şeyleri yapmak gelmez veya yaptığımız şeylerden eskisi kadar keyif almayabiliriz. Burada olumsuz bir duygulanım söz konusudur ve bunlar istenmeyen olaylar karşında geliştirdiğimiz normal tepkilerdir. Bu durumda bir çok kişinin aklına aynı soru gelir,Depresyonda mıyım ?
Yukarıda bahsedilen olumsuz duygulanım hali dalgalanma şeklindedir, ara ara gelir ve geçer. Kısa süreli de olsa sevdiğimiz bir şeyi yapmak keyfimizi yerine getirebilir. Olumsuz bir ruh halinde olan kimse gündelik yaşantısını sürdürebilir. Oysa depresyon, normal üzüntü hissinden daha yoğun, sürekli ve kişinin işlerini etkileyecek düzeydeki çökkün bir duygusal durumu ifade eder. Depresyonda olan bir kimsenin gündelik yaşamında belirgin işlevsel kayıplar meydana gelir. Eskiden ona çok basit gelen bir olayı tamamlamak bile depresyondayken bir külfete dönüşebilir.
Depresyonun tedavisinde psikoterapi ile yüz güldüren sonuçlar elde edilmiştir. Terapi sürecinde kişiye depresyonuyla nasıl başa çıkacağı , onunla nasıl mücadele edeceği ve bir daha tekrarlamaması için neler yapabileceği öğretilir. Depresyon aynı zaman da kronik seyir gösteren bir durum olduğu için kişinin belirtileri yaşadığında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekir.