Depresyonda Olduğumu Nasıl Anlarım?
Yazar Damla Koçak • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 8 Ekim 2020 • Yorumlar:
Depresyon, düşünce, duygu ve davranışlarınızı olumsuz etkileyen oldukça yaygın bir hastalık türüdür. Depresyonda olan kişi, yeni şeylere kapalıdır, sürekli bir üzüntü hali hüküm sürer ve hiçbir şeyden keyif alamadığını söyler. Fiziksel ve duygusal pek çok belirtisi olan depresyonun, üzüntü ile sık sık karıştırıldığı görülür. Fakat üzüntü genelde anlık yaşanan bir duygudur, depresyon ise içinde pek çok farklı duygusal boyutları barındırır.
Depresyonun Belirtileri:
-
Depresyonda olan kişi kendini mutsuz ve üzgün hisseder,
-
Olay ve durumlara karşı genel olarak ilgisizdir,
-
Yemek yemek istemez ya da sürekli yemek yer,
-
Genel olarak kendini yorgun hisseder,
-
Çaresizlik ve değersizlik duygusu kişiyi ele geçirir ve olumsuz bir bakış açısı edinir,
-
Uyku sorunları yaşar,
-
Konsantre güçlüğü,
-
Vücudunda nedeni olmayan ağrılar kendini gösterir,
-
Tahammül seviyesinde belirgin düşüş.
Bu belirtilere sahip herkes için depresyon tanısı koymak yanlış olur. Çünkü belirtiler kadar, bu belirtilerin süresi ve şiddeti de büyük önem taşır. Kişi eğer belirtileri en az 2 haftadır gösteriyorsa ve bu belirtilerin şiddeti giderek artıyorsa mutlaka bir uzman ile görüşülmesinde fayda vardır. Psikolog tarafından hastanın öyküsü alınıp, depresyon testleri uygulanır. Tüm bunların sonucunda hastaya tanı konur.
Kişinin depresyona girmesine sebep olabilecek bazı durumlar şunlardır:
-
Sevilen bir yakının kaybı,
-
Kişinin işi kaybetmesi,
-
Madde bağımlılığı,
-
Aileden herhangi birine daha önce depresyon tanısı koyulması,
-
Travmatik bir olay ya da durum,
-
Kullanılan bazı ilaçlar ve hastalıklar.
Peki depresyondan kurtulmak için ne yapabilirim diyorsanız, en iyi tedavi, ilaç tedavisi ile başlayıp yanında psikoterapi uygulanmasıdır. Böyle bir dönemde ailenin desteğini de alan bir kişi için iyileşme süreci daha kolay ve hızlı olacaktır. Yalnız olduğunu düşünen bir kişinin iyileşmek için yeterli motivasyonu olmayabileceği için, tedavi sürecinin uzayabileceği tahmin edilir. Ayrıca kişinin tedavi için istekli olması ve sorunlarını farklı bir bakış açısıyla izlemesi de süreç için oldukça büyük bir avantaj sağlayacaktır.