Derideki Lekeler ve Tedavi Yöntemleri
Yazar İlkay İçke • Dermatolog • 9 Kasım 2018 • Yorumlar:
İnsan derisinin rengi beyazdan koyu kahveye kadar değişebilmektedir.bu değişim nedeniyle de 1 den 6 ya kadar en açıktan koyuya doğru numaralandırılmıştır. Bazı bireylerde deri altı damarlanmalar etkisi ile kırmızı renkte eklenebilmektedir. Deride pigment yani leke oluşumu birçok faktörün etkisiyle olmaktadır. Güneş ışığı , güneş hasarı , inflamasyon ,hormonal duyarlılık artışı, bazı ilaçların kullanımı gibi birçok sebeple olabilmektedir.
Leke artışı küçük lokalize bir alanda olduğunda farklı tüm alana yayıldığında farklı nedenlere bağlı olabilmekte ve farklı tedavi edilmektedir. Örneğin yaşla ilgili senil lentigo , genetik yatkınlıkla olan efelid (çiller) , et benleri , addison gibi sistemik hastalılar sonrası oluşabilen lekeler, ağda veya cilde uygulanan pelin vs gibi işlem sonrası oluşabilen postinflamatuar lekeler bir de gebelik ilaç kullanımı güneşe hassasiyetle oluşan lekeler ki bunlar en sık gördüğümüz gruptur. Hepsi farklı yollarla tedavi edilebilmektedir.
Nevus, mantar enfeksiyonu, bazı vitamin eksiklikleri, bazı leke yapan dermatozlar (ASHY) sistemik hastalıklar (addisonvb) gibi durumlarda tedavi sebebe yöneliktir. Nevusler ya sıkı bir şekilde dermatoskopik muayene ile takip edilir ve herhangi bir malignite riski varsa cerrahi ve patoloji incelemeye gönderilir. Sistemik hastalık sonucu oluşmuşsa ilgili branşa yönlendirilir öncelikle o hastalığın tedavisi sağlanır. Yaşlılık ile ilgili ise ya cerrahi,ya kriyoterapi,koter ya da topikal ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.
Yüzde kozmetik sorun oluşturan gerek gebelik sonrası gerek ağda lazer vs gibi işlemler sonrası oluşmuş lekeler ise dikkatli bir muayene, gerekirse tetkikler wood ışığı muayenesi sonrası lekenin yüzeyel, derin, ve mix oluşuna göre bazen kremlerle, bazen peeling bazen mezoterapi işlemleri ile bazen leke lazerleri ile bazen de enzimatik peeling işlemleri ile tedavi edilebilmektedir. Lekenin dirençli olması durumunda bu tedavileri kombine ederek iyileşme sağlanmaktadır. İnternet, tv programları, aktarlar gibi çok da bilimsel olmayan kişilerden önerilen tedaviler sonrası eskisinden çok daha kötü lekeler oluşabilmektedir.
Leke tedavisinde en önemli husus güneş kremi ve devam ilaçlarının düzgün kullanımıdır. Aksi takdirde her leke kolayca geri dönebilir.