Dermaroller
Yazar Ali Kahraman • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 22 Mayıs 2019 • Yorumlar:
İnsanlar gün geçtikçe estetiklerine daha çok önem veriyorlar, bu da araştırmacıların ve laboratuarların yeni alternatif arayışlarının artmasına neden oluyor son zamanlarda yüz ve vücut estetiğine giren önemli yöntemlerden biri de Dermarollerdır (mikroiğneleme). Dermaroller üzerinde mikro iğnler bulunan silindir şeklinde bir cihazdır. Cilt yüzeyine uygulandığı zaman cilt altında ve ciltte yara iyilyeşmesi sürecinin başlamasına neden olur.
Aslında burada kullanılan mekanizma birbirine oldukça yakındır ve yeni kollajen üretiminin arttırılmasına dayanmaktadır. Vücudumuzda herhangi bir yara oluştuğunda derhal pıhtılaşma ve kollajen üretimi mekanizmaları aktive olarak yara iyileşmesi süreci başlar ve genellikle de az ya da çok bir iz bırakarak iyileşir. Yara iyileşmesi kusursuz olan iz bırakmayan tek dönem anne karnındaki bebeklik (fötüs) dönemidir. Burada doğumdan sonra olan yara iyileşmesi ile anne karnındaki yara iyileşmesi arasında belirli farklar vardır. Doğumdan sonraki yara iyileşmesinde tip 3 kollajen üretimi hakimken doğumdan önceki yara iyileşmesinde tip1 kollajen üretimi hakimdir Yani dermaroller vücudumuzda genetik kusursuz yara iyileşme gençleşme hafızasını aktive ediyor yeni kollajen sentezi ile normalde hayatın ilk yıllarında çapraz bağlı olan yumuşak doku ağının paralel bağlı hale gelmesi ile meydana gelen sarkma, incelme, kırışıklık vb. yaşlanma belirtilerini geriye çevirdiği gibi önceden oluşan yanık, kesi, ezilme, sivilce vb. her türlü yara izlerinin iyileşmesine neden oluyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi burada mikroiğnelerden bahsediyoruz burada aslolan iğne uzunluğuna göre uygun yara da uygun roller cihazını kullanabilme bilgi ve becerisine sahip olabilmektir. Bunu da ancak bir cerrah hekim en iyi öngörebilir burada yüz ve boyun bölgesinin asıl uzmanı olan biz kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahi hekimlerine önemli görevler düşmektedir.
Tıbbın en temel felsefelerinden biri öncelikle zarar vermedir ben burada başta yüz olmak üzere tüm vucutta kullanılan lazer, fraksiyone lazer, ultrasonik temelli cihaz kullanımı ve peeling gibi tedavilerin bazı yan etkileri olabildiğini belirtmek isterim. Bunlarda yara iyileşmesi erişkin yara iyileşmesi gibi olup asla fötüs (anne karnındaki bebek) benzeri yara iyileşmesine neden olan roller ile aynı sonuçları veremez ayrıca ve en önemliside özellikle lazer, fraksiyone lazer ve peeling gibi yöntemlerde cillte önemli renk değişiklikleri ve lekelenmerin olabilmesine rağmen mikroiğneleme (dermaroller) yönteminde asla böyle bir risk olamadığı gibi eğer deneyimli bir hekim tarafından uygulanırsa asla bir yan etki ve risk taşımadığını önemle belirtmek isterim.
Yaşlanan yüz ve yara izleri ciltte oluşan düzensizlikler, lekeler estetik tıbbın ana konularındandır ve tedavi uygulamalarımızın en büyük bölümünü oluşturur. Kozmetik, medikal ve cerrahi oldukça geniş ve hızla çoğalan alternatifler mevcuttur