Devletin Sağlıklı Yaşam Anlayışı Artık Güncellensin

Yazar Yunus Yılmaz • 3 Temmuz 2024 • Yorumlar:

● Çünkü evlatlarımız yanıyor, biz farkında değiliz !.

● Tıbbı Nebevi' nin temeli hastalanmadan önce sıhhatin kıymetini bilmeye dayanır.

● Gelişmiş dünya ülkeleri, hem sağlıklı nesiller yetiştirmek hemde sağlık harcamalarını en aza indirebilmek için bu anlayışla hareket ediyor.

● Devletimiz ise maalesef genç nesillere doğal ve sağlıklı yaşam bilincini veremiyor.

● Bugünkü genç nesil yemek yemiyor !.

● Maalesef yediği içtiği marketten alınan bolca gıda katkı maddesi içeren çöp gıdalar, fastfoodlar !.

● İnsülin direnci ve obezite başta tüm metabolik hastalıkların en büyük sebebi bu içi boş gıdalar maalesef.

● Tip 1, tip 2 diyabet ve obezite vakasında dünyanın zirvesine yükselmiş durumdayız.

● Bu konularda aile bilinci yok, okullarda sağlık eğitimi çok yetersiz.

▪Toplumun nerdeyse % 50 si sigara içiyor, alkol ve bir kısmı da uyuşturucu madde kullanıyor. Enerji içeceklerine bağlı genç ölümlerde çok artış var.

▪İdeal kilo aralığında hayat sürmenin yani kilo endeksli ve sportif yaşamın getireceği kazanımları anlatan yok, bilen yok.

*Besinlerin* gıda değeri, kalorileri konusunda bilinç yok. Gıda katkı maddesi kavramını hiç duymamış gibiler, duysada önemsemiyor.

▪Öğrenciler, beden eğitimi dersinde matematik sınavına hazırlanıyor. *Beden eğitimi* dersinde beden eğitimi yok ?

▪Bu yanlışın sorumlusu, tek başına beden dersi hocası değil, yetersiz milli eğitim anlayışıdır.

● Bu kökleşmiş devasa sağlık sorunlarına köklü çözümler getirecek yeni vizyonlara ihtiyaç var.

● Okulların sinema salonunda, akciğer kanserinden ölen bir baba oğul dramını anlatan duygusal etkili filmler yoluyla sigaraya karşı bir farkındalık oluşturulamaz mı ?

● Okullarda ülke çapında etkin tiyatrolar düzenlenemez mi ?

*Sinevizyon* gösterimleriyle spor yapan ve yapmayan insanların gelecekteki halleri kıyaslanamaz mı ?

● Sporda yüksek başarıya erişmiş kahramanlar okullarda konferanslara çağrılamaz mı ?

● Evet sosyal medya çalışmaları ve özel eğitim programlarıyla nesiller helak olmaktan kurtarılamaz mı ?

▪İdeal kilo aralığında hayat sürmenin yani kilo endeksli ve sportif yaşamın getireceği kazanımları anlatan yok.

*Besinlerin* gıda değeri ve kalorileri konusunda bilinç yok.

▪Milli eğitim, sağlık ve gençlik spor bakanlıklarının konuya bakış açısı derinleşir.

▪Ne vakit beden eğitimi dersinin notu, matematik dersi kadar hatta daha değerli olur, işte o vakit spor hocası da kıymetli olur beden derside. Üniversite sınavlarında spor ilgili sorular sorulur.

● O vakit sağlıklı zinde bir nesil yetişmeye başlar,

*Sinevizyonla* spor yapan ve yapmayan insanların gelecekteki halleri kıyaslanır.

● Sporda yüksek başarıya erişmiş kahramanlar tanıtılır.

▪Hangi tür *egzersizler* hangi hastalıkları önlüyor bilimsel olarak anlatılır.

*Spor fizyolojisi* öğretilir.

▪Bizde namaz kültürünün çocukken verildiği gibi batılı ülkeler, rusya, uzakdoğu ülkelerinde *sporun* yaşam tarzı haline gelmesi için köklü sistematik bir eğitim vardır.

▪Bir ülkede *sağlıklı yaşam* farkındalığı, ancak devlet otoritesiyle ciddi bir eğitimle sağlanabilir.

● Bireysel farkındalıklar bu büyük yangını söndüremese de elbette bizler üzerimize düşen görevi yapacağız.

Dr Yunus Yılmaz

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)